NavMenu

Serbia Zijin Copper obustavlja proizvodnju u topionici na tri mjeseca

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.03.2022. 17:37
Komentari
Podeli
Anodni bakar (Foto: Serbia Zijin Copper/G. Tončev Vasilić)Anodni bakar
Borska topionica, koja posluje u okviru Serbia Zijin Copper, će od 20. aprila do kraja jula biti u zastoju zbog završetka projekta tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških postrojenja, odnosno povezivanja starog i novog sistema. U tom periodu biće završena rekonstrukcija fleš-peći, kotla i pratećih sistema za prečišćavanje dimnih gasova, i riješen problem "hvatanja" svih gasova iz konvertorske hale.

U Fabrici sumporne kiseline biće instaliran nov elektrostatički filter. Nakon modernizacije metalurških agregata, topionica u Boru funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima.

U poboljšanje stanja metalurških agregata i sisteme očuvanja životne sredine u topionici za tri godine investirano je 161,5 mil USD.

Obustavljanje proizvodnog procesa u Topionici i rafinaciji na tri mjeseca predviđeno je godišnjim planom Serbia Zijin Copper, pa se uprkos tome u 2022. predviđa proizvodnja 85 hiljada tona katodnog bakra, 1.580 kilograma zlata i skoro 13 tona srebra, navedeno je u saopštenju.


U TIR-u je prošle godine završena izgradnja sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova i postrojenje je u avgustu pušteno u rad. Pokazalo je dobre performanse, pa je ispuštanje gasova na glavnom dimnjaku dovedeno u zakonom definisane okvire, a kvalitet vazduha u Boru je znatno poboljšan.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.