NavMenu

Vijeće ministara BiH podržalo ugovor o zajmu 17 mil EUR za javni prevoz u Sarajevu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.02.2022. 08:38
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: knyazevfoto/shutterstock.com)Sarajevo
Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputiće Predsjedništvu BiH Prijedlog ugovora o zajmu za javni prijevoz u Sarajevu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, a za bh. potpisnika je predložen ministar finansija i trezora, navedeno je u saopštenju nakon sjednice u četvrtak.

Ugovor vrijedan 17 mil EUR objedinjuje dva ranije podržana projekta u Kantonu Sarajevo, a koji se odnose na obnovu tramvajskog voznog parka (10 mil EUR) i nabavku instalacija adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem (7 mil EUR).

Investiranjem 10 mil EUR u kupovinu pet novih tramvaja značajno će se povećati kapacitet voznog parka i unaprijediti kvalitet javnog linijskog prijevoza u korist putnika uvođenjem evropskih standarda, uz zaštitu okoliša i bolju sigurnost korisnika ovog prijevoza.

Istovremeno je 7 mil EUR namijenjeno za nabavku savremenog sistema za upravljanje i nadzor saobraćaja, uključujući i izgradnju zgrade centra za upravljanje saobraćajem kako bi se pratila situacija na saobraćajnicama i preduzimale odgovarajuće mjere za rasterećenje saobraćajnih gužvi.

Zajam je alociran na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo - Ministarstvo saobraćaja.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, a očekuje se da će ovaj projekt biti završen do 31. decembra 2025.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.