NavMenu

Pandemija i cijena energenata odrediće izlazak iz recesije u Evropskoj uniji

Izvor: Tanjug Četvrtak, 11.11.2021. 13:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)Ilustracija
Ekonomija Evropske unije se od pandemijske recesije oporavlja "snažno i brže nego što se očekivalo", uz rast od 5% u ovoj i 4,3% u sledećoj godini, objavljeno je u poslednjoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije.

- I pored nedostataka koji se odnose na globalnu logistiku, nedostake nekih sirovina, snažna domaća potrošnja se nastavlja što doprinosi privrednom rastu - poručio je evropski komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni.

U "Jesenjoj ekonomskoj prognozi" EK za 2021. godinu navodi se da je ekonomski rast u EU i Evrozoni počeo na proljeće i nastavio se u ljetnjem periodu kao posljedica pokretanja kampanja vakcinacija, ukidanja restrikcija i pokretanja privrednih aktivnosti.

U EK naglašavaju da će predviđeni identični rast privrede u EU i Evrozoni u narednom periodu i dalje zavisiti od evolucije pandemije KOVID-19, ali i tempa prilagođavanja ponude povećanoj potražnji nakon ponovnog otvaranja privrede.

Konstatuje se da je sa skoro 14% na godišnjem nivou, stopa rasta BDP-a u EU u drugom kvartalu 2021. godine bila "najveća zabilježena vrijednost koliko je iznosio i nepredviđeni pad BDP-a u istom periodu prošle godine, tokom prvog talasa pandemija".

Ekonomija EU je povratila nivo proizvodnje prije pandemije u trećem kvartalu 2021. godine i prešla je iz oporavka u ekspanziju, navode u EK.

- Tržište rada se takođe opravlja i ide ka ekspanziji. Sa povećanim ekonomskim aktivnostima, broj zaposlenih bi trebalo da dođe do nivoa koji je bio prije pandemije, a nivo nezaposlenosti da se spusti na 6,5% u 2023. godini - kaže Đentiloni.

On dodaje se se smanjenje inflacije u EU očekuje sledeće godine, a da je nedavni skok inflacije povezan sa povećanom potražanjim nakon otvaranja ekonomija, poremećajima snabdijevanju, ali i viskim cijenama energenata.

Nakon što su naglo pale 2020. godine, cijene energije, posebno prirodnog gasa, značajno su porasle tokom prošlog mjeseca i sada su znatno iznad nivoa prije pandemije, ocjenjuju u Komisiji.

Očekuje se da inflacija svoj vrhunac u EU dostigne na 2,6% ove godine, a da do postepenog spuštanja na 2,5 procenata dođe u 2022. i značcajnijeg do 1,6 procenata u 2023. godini - ocijenio je komesar Paolo Đentiloni.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.