NavMenu

Crna Gora trenutno ima potrebu za oko 500 stručnjaka iz oblasti IT industrije - Rješenje otvaranje prema digitalnim nomadima i ICT preduzetnicima

Izvor: Mina Nedjelja, 10.10.2021. 07:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)Ilustracija
Rad u javnoj upravi koja teži da bude savremena, podrazumijeva visok stepen digitalnih vještina, dok je konstantno ulaganje u obrazovanje javnih službenika jedini pravi put, ocijenila je državna sekretarka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović.

Ona je, u intervjuu za PR Centar, kazala da je misija tog resora efikasna i agilna javna uprava, koja na inovativan način kreira i razvija optimizovane procese i usluge usmjerene ka potrebama građana.

- To je moguće samo ako radimo na razvoju znanja i vještina naših zaposlenih. Digitalne vještine su se pokazale neophodnim za gotovo sva zanimanja i radne pozicije, od rutinskih do kompleksnih. Rad u javnoj upravi koja teži da bude savremena podrazumijeva visok stepen digitalnih vještina, na čemu nam predstoji intenzivan rad - saopštila je Banović.

Ona je kazala da su, tokom priprema za izradu Strategije digitalne transformacije, u Ministarstvu koristili brojna istraživanja iz javnog, privatnog i NVO sektora, ali sproveli i nove analize na temu razvijenosti digitalnih vještina svih građana.

- Više njih se slaže u jednom: blizu dvije petine građana, sto čini 40% stanovništva, ne posjeduje dovoljan nivo digitalnih vještina za korišćenje interneta. Takvi podaci govore da moramo raditi na osnaživanju svih društvenih grupa, ali i koristiti prednosti tehnologije kako bi omogućili dalji razvoj vještina svih građana - rekla je Banović.

Ona je dodala da je u cilju razvoja digitanih vještina planirano formiranje Digitalne akademije, po uzoru na razvijene zemlje kao što su Sjedinjenje Američke Države (SAD) i Velika Britanija.

Banović je navela da su potrebe za proizvodima ICT kompanija velike i da eksponencijalno rastu, što utiče pozitivno na razvoj te privredne grane.

- Međutim, kao ograničenje svugdje u svijetu pojavljuje se nedostatak stručnjaka. Procjena je da evropska ICT industrija ima potrebu za oko milion stručnjaka iz te oblasti. Postoje i procjene koje je dala naša ICT zajednica i koje kažu da crnogorska ICT industrije ima potrebu trenutno za oko 500 stručnjaka - rekla je Banović.

Ona smatra da je jedan od načina prevazilaženja tog izazova otvaranje Crne Gore prema digitalnim nomadima i ICT preduzetnicima.

- Takvi modeli su poznati i funkcionalni u svijetu i radimo na preuzimanju najboljih praksi u tom segmentu kroz Program privlačenja digitalnih nomada i preduzeća iz ICT sektora - kazala je Banović.

Ona je poručila da bi za podizanje stepena digitalne pismenosti potrebno angažovati sve raspoložive snage, formalne i neformalne.

- Formalno obrazovanje je stub društva i u tom dijelu je važno da se obrazovni programi konstantno prilagođavaju potrebama privrede. Ipak, znamo da je sistem formalnog obrazovanja dosta rigidan, ali imamo veoma lijepe inicijative, pa čak i rezultate na tom polju. Obrazovne institucije i nastavnici moraju da igraju ključnu ulogu u razvoju digitalnih vještina, počev od najranijih uzrasta. Svi treba da nastave da usmjeravaju svoje programe i aktivnosti u pravcu razvijanja naprednih digitalnih vještina - saopštila je Banović.

Koordinator za digitalni rad i osnaživanje projekta KODE, Atif Bashani, kazao je da su institucije u Kosovu, koje su odgovorne za digitalni razvoj društva u cjelini, prepoznale snagu koju društvo ima.

- To je mlada je i talentovana populacija koja brzo uči i inovira. Ovu snagu je u poslednjoj deceniji dokazao veliki broj novih kompanija koje su osnovali mladi preduzetnici, kompanije koje su uglavnom fokusirane na pružanje profesionalnih usluga u IT oblasti, poput programskih jezika, projektovanja i održavanja mrežnih sistema za velike kompanije u svjetskom tržištu. Vrlo realan pokazatelj i dokaz za to je činjenica da su najtraženije i najbolje plaćene profesije na Kosovu u sektoru informacionih tehnologija - rekao je Bashani.

Prema njegovim riječima, za unapređenje tog stanja, vladine institucije i privatni sektor su pokrenuli opsežne trendove obuke u oblasti IT usluga.

- Inicijativa je opsežna, ne zato što je sinhronizovana, već zato što je nastala kao rezultat stvarne potrebe koja daje rezultate u kosovskom društvu. Činjenica je da je danas Kosovo razvilo elektronske sisteme u javnom sektoru koji su značajno poboljšali javne usluge u nekoliko oblasti - naveo je Bashani.

Ukazao je da je najbolji primjer za to veoma uspješan elektronski sistem za upravljanje vakcinacijom protiv koronavirusa, kao i sistem za izdavanje ličnih dokumenata koji je sveo na minimum upotrebu papira i trajanje procedura za izdavanje dokumenata.

- Javna uprava konstantno razvija elektronske servise sa kojima uspješno komunicira sa građanima nudeći elektronske usluge za imovinu, poreske obaveze i druge veoma potrebne usluge za društvo. Poreska uprava Kosova i Carina Kosova su uspješni primjeri koji se ističu kvalitetom elektronskih usluga - kazao je Bashani.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.