NavMenu

Sa fiskalizacijom kasni 20 hiljada obveznika - Za nepoštovanje propisa kazne i do 40.000 EUR

Izvor: Mina Ponedjeljak, 07.06.2021. 11:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: VladKol/shutterstock.com)Ilustracija
Elektronsku fiskalizaciju na vrijeme je uvelo oko 15 hiljada poreskih obveznika, dok njih oko 20 hiljada kasni i na taj način krši zakon, saopštila je načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti u Upravi prihoda i carina, Milica Vuletić.

Ona je navela da inspekcija danas počinje kontrolu i da će kazne biti i do 40.000 EUR, prenosi portal RTCG.

Jedan dio obveznika je uredno ispoštovao zakonom propisane obaveze. Takvih obveznika je u ovom momentu 15 hiljada, dok s druge strane ima značajan broj obveznika kod kojih se tek očekuje sistem evidentiranja prometa putem elektronske fiskalizacije.

- Rok za to je, naglašavam, već istekao, i ti obveznici se nalaze u svojevrsnom prekršaju. Prema našim procjenama, to je 20-ak hiljada obveznika. Moramo imati u vidu da su tu i pravna i fizička lica - kazala je Vuletić u Jutarnjem programu TVCG.

Danas počinje kažnjavanje privrednika koji nijesu prešli na novi sistem fiskalizacije.

- Za one obveznike koji u obaveznom roku ne ispoštuju propis biće namijenjene i kaznene odredbe kao što su zabrana obavljanja djelatnosti i novčane kazne od 650 EUR i do 40 hiljada EUR. To su visoke i ozbiljne kazne i ne bi nam bilo drago da se veliki broj obveznika nađe u takvoj situaciji - rekla je Vuletić.

Ona je dodala da se nadaju da će već danas početi da rade na tome.

- Poreski inspektori će, ukoliko kod poreskog obveznika nađu da nije ispoštovan zakon, ostaviti rok od dan, dva da nabavi rješenje koje se odnosi na elektronsku fiskalizaciju, a nakon ponovne posjete, ukoliko obaveza ne bude ispoštovana, primijeniće se kazne - objasnila je Vuletić.

Uprava prihoda i carina raspolaže sa oko 150 poreskih inspektora.

- Nastojaćemo da na teritoriji cijele Crne Gore rasporedimo ekipe i u tom smislu pružimo podršku obveznicima, ali i primijenimo mjere - rekla je Vuletić.

Ona je kazala da je u ovom momentu i previše zahtjeva za izdavanje tehničkih preduslova, jer su obveznici čekali posljednji momenat.

- Međutim, nadamo se da ćemo već dobiti nekoliko hiljada novih obveznika fiskalizacije što će nam značajno olakšati posao - objasnila je Vuletić.

Ukoliko obveznik svom partneru izda fakturu koja nije fiskalizovana, ta faktura se ne smatra validnim dokumentom i u samom poslovanju i u postupku inspekcijskog nadzora neće biti priznata kao poslovna dokumentacija.

- Zato, molim privrednike da insistiraju na dobijanju isključivo fiskalizovanih računa i faktura jer će se samo kao takvi računi priznavati - precizirala je Vuletić.

Ona je dodala da Uprava nije dobila nijednu primjedbu u vezi sa funkcionisanjem elektronske fiskalizacije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.