NavMenu

Advokati ne mogu biti izuzeti iz Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga

Izvor: eKapija Utorak, 04.05.2021. 11:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Osobe koje obavljaju advokatske poslove obveznici su fiskalizacije, bez obzira na specifičnost djelatnosti sa aspekta tržišne konkurencije i reklamiranja, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

- Zahtjevi predstavnika advokatske djelatnosti za izuzimanjem iz procesa uvođenja elektronske fiskalizacije, pažljivo su razmotreni u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja i Upravi prihoda i carina, uzimajući u obzir ekspertska znanja advokata, ali i objektivnu i detaljnu analizu okolnosti i zakonskih odredaba koji regulišu ovu oblast - saopšteno je.

Kako ističu, Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga propisuje da su obveznici fiskalizacije lica koja su obveznici poreza na dohodak fizičkih lica i koja su obveznici izdavanja računa za isporuku proizvoda, odnosno usluga.

- Kako su oni koji se bave advokatskom djelatnošću obveznici poreza na dohodak fizičkih lica, koja porez plaćaju po stvarnom dohotku, kao i da poslove vrše uz nadoknadu koja podliježe oporezivanju porezom na dodatu vrijednost, a samim tim postoji obaveza izdavanja računa, lica iz ove djelatnosti su nedovosmisleno obveznici fiskalizacije - navode iz Ministarstva.

Kodeksom profesionalne etike advokata, kao i advokatskom tarifom Advokatske komore Crne Gore koja reguliše oblast naplate nadoknade za izvršene advokatske poslove, isti se tretiraju kao pružanje advokatskih usluga.

- To lica iz ove djelatnosti kvalifikuje za primjenu odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, bez obzira na specifičnost predmetne djelatnosti sa aspekta tržišne konkurencije i reklamiranja. Dakle, shodno zakonskim propisima koji su na snazi, lica koja vrše advokatske poslove smatraju se obveznicima fiskalizacije. Samim tim, kao i svi ostali obveznici, dužni su svoje poslovanje uskladiti sa odredbama zakona - dodaju.

Kako ističu, uz puno razumijevanje specifičnosti obavljanja poslova iz domena advokatske djelatnosti, nadležne institucije i projektni tim u komunikaciji sa predstavnicima advokatske djelatnosti uložiće napore da se u što kraćem periodu pronađe modalitet kroz koji će se tehničko rješenje za vršenje fiskalnog servisa moći primijeniti u uslovima poslovanja advokata.

- Izuzimanje predstavnika bilo koje djelatnosti, osim onih jasno propisanih zakonom, dovelo bi do urušavanja principa neselektivnosti i jednoobraznosti, kojima se država vodila prilikom donošenja Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga. Naglašavamo da je i ovdje od posebne važnosti osnovno pravno pravilo zabrane diskriminacije, kao ijednakog postupanja prema svim licima, na kojem se, između ostalog, zasniva i advokatska profesija i cijeli pravni sistem - stoji u saopštenju.

Glavni cilj elektronske fiskalizacije je, kako ističu, potpuni obuhvat fiskalizacijom svih lica koji ostvaruju prihode u Crnoj Gori, a koja podliježu oporezivanju, pa samim tim posjeduju fiskalni potencijal, koji su nadležne institucije dužne da prate i kontrolišu shodno zakonskim normama. Projektom fiskalizacije ispraćeni su trendovi tehnološkog razvoja u službi jačanja principa samooporezivanja i dobrovoljnog i pravilnog prijavljivanja obaveza od poreskih obveznika.

- Crnogorski poreski sistem je sistem koji se zasniva na dobrovoljnoj odgovornosti poreskih obveznika da prijave svoje obaveze, u konkretnom slučaju u vezi fiskalizacije - evidentiraju promet. Takav sistem nakon pune implementacije fiskalizacije treba da jača povjerenje na tržištu. Jačanje povjerenja, što je najvažnija sistemska odrednica razvoja u službi najšireg kruga poreskih obveznika, zasniva se na principu da poreski obveznici podstiču i pomažu pravilno i pravovremeno izračunavanje i plaćanje poreskih obaveza - objašnjavaju iz Ministarstva.

U krajnjem rezultatu, u održivom poreskom sistemu većina poreskih obveznika (fizičkih i pravnih lica) se dobrovoljno pridržavaju poreskih propisa, ako vide da se primjenjuju ravnomjerno.

- Svako drugačije postupanje, narušilo bi princip jednake primjene zakona na sve, urušilo povjerenje poreskih obveznika u sistem i na taj način podstaklo poresku evaziju. Fiskalizacija kao model tehnološkog praćenja evidentiranog prometa služi ovom sistemskom zadatku, što posljedično jača sistemsku stabilnost - navode.

Imajući u vidu važnost advokatske profesije, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uvjereno je da će se u komunikaciji sa predstavnicima advokata naći rješenja za funkcionalan modalitet primjene elektronske fiskalizacije za ovu djelatnost, jednako kao i na sve ostale poreske obveznike.

- Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Uprava prihoda i carina i projektni tim za implementaciju elektronske fiskalizacije predano rade na sprovođenju ovih, za građane i budžet Crne Gore, značajnih aktivnosti. U ostvarivanju tog cilja kontinuirano se komunicira i pruža podrška obveznicima svih djelatnosti i privrednih branši, kako bi što jednostavnije ispunili obaveze propisane Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i prešli na sistem elektronske fiskalizacije u zakonom propisanom roku - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.