NavMenu

Morsko dobro predstavilo projekat uređenja šetališta u Čanju - Za realizaciju prve faze 551.000 EUR

Izvor: eKapija Utorak, 10.11.2020. 12:48
Komentari
Podeli
(Foto: Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom)
Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore završilo je izradu Glavnog projekta za rekonstrukciju obalnog šetališta u Čanju, shodno Idejnom rješenju koji je urađen ranije, a ove godine usklađen sa Državnom studijom lokacije Sektor 51, Čanj.

Šetalište je projektovano u dužini od cca 1 km, a ukupna površina šetališta i pratećih sadržaja obalne infrastrukture iznosi 9.800 m2.

- Promenada će biti popločana betonskim pločama sive boje, blago pjeskirane završne obrade, a njena širina iznosiće 8 metra, od čega 7 metara šetališna zona i 1 metar zelena površina koja se proteže središnjim dijelom promenade. Pomenuti zeleni pojas traje sve do kraja šetališta, a upravo u ovoj zoni, biće postavljene podzemne instalacije, ulično osvjetljenje, klupe i kante za otpadke - saopšteno je iz Morskog dobra.

Zeleni pojas suptilno odvaja šetalište kao frekventnu javnu površinu od nešto mirnijeg plažnog zaleđa namijenjenog uslužnim sadržajima, te reguliše komunikaciju između ove dvije zone.

Pristup šetalištu je projektovan tako da bude dostupan svim korisnicima, posebno vodeći računa o pristupu lica sa smanjenom pokretljivošću i invaliditetom, koji je neometan duž cijelog šetališta.

(Foto: Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom)
- Idejnim projektom uređenja Čanja izdvojene su četiri faze realizacije shodno Glavnom projektu rekonstrukcije, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je Planom korišćenja sredstava za 2021. godinu predvidjelo 551.000 EUR za izgradnju I faze koja će se raditi na parceli 1, zona 3 shodno DSL Sektor 51, Čanj - kažu iz Morskog dobra.

Integralno uređenje obalnih šetališta, kakvo slijedi u Čanju, koncipirano je po modelu već započetkog projekta rekonstrukcije Sutomora i ranije završenih šetališta u Dobroti u Kotoru, na Pinama u Tivtu.

- Savremenim uređenjem obalnih promenada JP Morsko dobro ima za cilj da obezbjedi podizanje nivoa kvaliteta turističke destinacije u zoni kojom upravlja, ali i stvori bolje i bezbjednije uslove za rekreaciju lokalnog stanovništva - zaključuju iz ovog preduzeća.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.