NavMenu

Spoljnotrgovinska robna razmjena u prvih devet mjeseci manja 19,2%

Izvor: Mina Četvrtak, 29.10.2020. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih devet mjeseci je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 1,82 mlrd EUR, što je 19,2% manje u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 254,6 miliona EUR, što je 15,3% manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio manji 19,8% i iznosio je 1,56 mlrd EUR.

- Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,3% i veća je u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosila 15,4% - rekli su iz Monstata.

U strukturi izvoza najviše su zastupljene sirove materije, sem goriva, u iznosu od 58,4 mil EUR, koji čine mineralne rude i otpaci metala - 34,2 miliona, pluta i drvo 20,8 mil EUR i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 362,1 mil EUR, koji čine drumska vozila 93,9 mil EUR, električne mašine, aparati i uređaji 80,5 mil EUR i ostalo.


Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 65,3 mil EUR, Slovenija 24,8 mil EUR i Mađarska 18,4 mil EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 305,7 mil EUR, Kina 158 mil EUR i Njemačka 147 mil EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.