NavMenu

EBRD: Javni dug Crne Gore mogao bi da poraste na 90% BDP-a

Izvor: Mina Srijeda, 07.10.2020. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Javni dug u Crnoj Gori mogao bi značajno porasti s prošlogodišnjih 80% na 90% bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštio je šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Jaap Sprey.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) objasnio da je riječ o relativno "jeftinom" dugu prema međunarodnim finansijskim institucijama, koje su tu da podrže Vladu i osluškuju šta se dešava, prenosi portal RTCG.

Na pitanje kako mjere koje se sprovode u Crnoj Gori mogu uticati na njen javni dug, Sprey je rekao da je Vlada do sada usvojila tri ekonomska paketa, a budžetski prihodi su padali.

- To je urađeno kako bi se spasila ekonomija i pomoglo privrednicima. Međutim, to je skupo, a brojni su bili oslobođeni plaćanja taksi. Rezultat je deficit i rast istog, a taj deficit mora pokriti drugim dugom. Kao rezultat budžetski deficit ove godine može dostići i do deset procenata BDP-a prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). S obzirom na pad BDP-a, javni dug može značajno porasti sa prošlogodišnjih 80 na 90% - saopštio je Sprey.

On je dodao da su međunarodne finansijske institucije tu da podrže Vladu, a da će EBRD osluškivati što će se dešavati i pokušati da sa novom vladom pronađe rješenje.

- Kada ekonomija nastavi svoj rast ponovo, tada neće biti više potrebe da se jače podupire privatni sektor, a onda će Vladi biti lakše da se vrati na proces fiskalne discipline na što jasniji način. To je nešto što je itekako nužno - rekao je Sprey.

On je kazao da će BDP Crne Gore ove godine pasti devet odsto, što je procijenjeno na osnovu dvije stvari.

- Prema podacima iz prvog i drugog kvartala ove godine, pad je bio sedam odsto, a već u drugom kvartalu 20 odsto i onda smo na osnovu trećeg kvartala, koji obuhvata jul, avgust i dio juna, kada je turizam najaktivniji, napravili dalju procjenu. Tako da ćemo na osnovu tih parametara zaključiti da je turizam najveći krivac zbog ovakvog pada, a Crna Gora je, nažalost, zemlja koja je veoma zavisna od turizma - saopštio je Sprey.

On je dodao da su u tom periodu na snazi bile restriktivne mjere, kao i da turisti iz Srbije i Rusije nijesu mogli doći u Crnu Goru zbog ovdašnjih, ali i mjera u njihovim zemljama.

- Ljudi nijesu mogli da putuju, a iako su neki i tada mogli putovati, nijesu željeli. Tako da je turizam veoma pogođen, a svjedoci smo i da je broj dolazaka turista za prvih osam mjeseci pao na 80%. To itekako utiče na društveni proizvod zemlje - rekao je Sprey.

On je prognozirao rast BDP-a u narednoj godini od oko pet odsto.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.