NavMenu

Telenor nastavlja da ulaže u razvoj mreže - Digitalizacija najbolji način za rast privrede i smanjivanje zavisnosti od turizma

Izvor: Mina Petak, 22.05.2020. 15:10
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Celestial Design agency/Screenshot)
Telenor je, dugotrajnim ulaganjem u kvalitet i kapacitet mreže, održao stabilno poslovanje tokom pandemije koronavirusa, saopštio je generalni direktor kompanije, Branko Mitrović i dodao da je digitalizacija najbolji način za rast privrede i smanjivanje njene zavisnosti od turizma.

On je kazao da, sa ponosom, može istaći da Telenor mreža ima kapacitet da podrži i veći porast saobraćaja od postojećeg, tako da tokom ovih izazovnih sedmica nijesu registrovali incidente u radu mreže.

- Nastavljamo da ulažemo u njen razvoj, pa smo do početka ljeta planirali da u rad pustimo bazne stanice na nekoliko novih lokacija i unaprijedimo kvalitet i kapacitet 4G mreže na gotovo 30 lokacija - rekao je Mitrović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je kazao da se strateški prioritet kompanije u poslovanju, koji se odnose na dugotrajno ulaganje u kvalitet i kapacitet mreže, sada ispostavio još značajnijim.

- Naša mreža pokazala je izuzetnu stabilnost i njen rad nadziremo 24 sata dnevno. Da bismo mogli da ostanemo u kontaktu sa porodicom i prijateljima, učimo na daljinu ili radimo od kuće - moramo imati mrežu koja može sve to da podrži. Svjesni smo odgovornosti koju nosi ta činjenica - rekao je Mitrović.

On je naveo da je primjetno da, tokom prvih sedmica od početka epidemije, ljudi više razgovaraju, pa je govorni saobraćaj dostigao rekordne vrijednosti, čak preko 30% veće u odnosu na prethodni period.

- Uobičajeno je da govorni saobraćaj poraste u vanrednim okolnostima i nakon većih događaja. Pojava koronavirusa premašila je posljednji registrovani rekord za deset odsto - naveo je Mitrović.

Isto tako, primjetan je i stalni porast internet saobraćaja, što je i očekivano s obzirom na upotrebu alata za online nastavu, rad od kuće i komunikaciju.

- Potrošnja interneta, odnosno količina prenesenih podataka, porasla je u martu i aprilu više od 20% u odnosu na redovne okolnosti i preko 70% u odnosu na isti period prošle godine - dodao je Mitrović.

On je, odgovarajući na pitanje kako funkcioniše poslovanje Telenora u periodu pandemije koronavirusa, kazao da kao kompanija koja omogućava ljudima da ostanu u kontaktu, nijesu mogli da dozvole bilo kakav prekid ili slabljenje kvaliteta u pružanju usluga.

- I prije zvaničnog proglašenja pandemije pripremali smo se za moguću pojavu vanrednih okolnosti i posljedica koje će to imati po organizaciju naših radnih aktivnosti - rekao je Mitrović.

U kompaniji su, kako je kazao, kao prioritet na početku postavili očuvanje zdravlja i bezbjednosti svojih zaposlenih.

- Uspjeli smo da se brzo i efikasno organizujemo tako da zaposleni rade od kuće, a da se važni poslovni procesi obavljaju elektronski - dodao je Mitrović.

Zbog prirode djelatnosti kojom se bavi, Telenor je i ranije primjenom savremenih tehnologija omogućavao zaposlenima da par dana u mjesecu rade od kuće.

- Ali, iskreno, nikada nijesmo razmišljali o opciji da skoro svi stalno radimo od kuće. Pandemija nas je, na neki način, još brže "gurnula" u budućnost - smatra Mitrović.

Na početku je, kako je kazao, bilo izazova sa organizacijom poslova koji ne mogu da se obave od kuće, kao rad tehnike na terenu i funkcionisanje njihovih prodajnih objekata.

- Uz veliki entuzijazam zaposlenih i podršku državnih organa, jako brzo smo osigurali stabilno poslovanje - dodao je Mitrović.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je pandemija koronavirusa uticala na proces digitalizacije, kazao da je ta situacija pokazala da su digitalna transformacija i agilni način rada ključni za brzu reakciju i adekvatan odgovor na izmijenjene okolnosti.

- Vjerujem da su svi svjesni činjenice da bi bez digitalnih tehnologija sve ovo bilo još teže - ocijenio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, vidi se da je država efikasno odgovorila na prevazilaženje izazova sa kojim se suočio obrazovni sistem. I neki segmenti javnog sektora su se ubrzano prilagodili, a efikasno je reagovao i bankarski sistem.

- Sve nam to govori o velikom potencijalu za ubrzanu digitalizaciju cijele države - smatra Mitrović.

On je kazao da je siguran da će crnogorska Vlada dati poseban značaj i podsticaj razvoju novih tehnologija i digitalizaciji, što je najbolji način za rast privrede i smanjivanje njene zavisnosti od turizma.

- Telenor je spreman da aktivno doprinese tom procesu - dodao je Mitrović.

On je, ocjenjujući saradnju sa zajednicom u vrijeme krize, kazao da su se u kompaniji tokom vanrednih okolnosti, trudili da izađu u susret potrebama svojih korisnika, ali i cijelog društva.

- U Telenoru vjerujemo da je za poslovni uspjeh neophodna i adekvatna saradnja sa zajednicom u kojoj poslujemo. Zdravstvenom sistemu donirali smo zaštitnu opremu, a zaposleni u Telenoru i Telenor fondacija iskazali su solidarnost i donirali sredstva - naveo je Mitrović.


On je kazao da su jako ponosni na to što su svoje usluge stavili na raspolaganje svima kojima je to bilo potrebno.

- Omogućili smo besplatan internet za pristup aplikaciji i portalu Uči doma. Tako su djeca u Crnoj Gori mogla da prate online nastavu bez brige o potrošnji interneta - rekao je Mitrović.

On je naveo i da su tokom svih ovih sedmica imali podršku i odličnu saradnju sa nadležnim državnim institucijama, resornim ministarstvom i regulatorom. Isto tako, i privatni sektor, kao i cjelokupno crnogorsko društvo, pokazali su izuzetno visoku solidarnost i međusobnu saradnju u ključnim trenucima.

Mitrović je kazao da se cijeli svijet pita koji su naredni koraci.

- Nema jedinstvenog odgovora, ali jedno je sigurno - ništa više neće biti isto. Način na koji su kompanije poslovale prije epidemije možda neće biti adekvatan za "novu realnost" sa kojom ćemo se suočiti - saopštio je Mitrović i dodao da tu ne misli samo na mjere koje osiguravaju zdravlje zaposlenih.

Prema njegovim riječima, dokazali su da je moguće poslovati i kad je većina zaposlenih kod kuće, uz čak unapređenje produktivnosti.

- Vidjeli smo koliki je značaj i potencijal onlajn kanala poslovanja. Državna uprava je uvezala sve svoje IT resurse i počela da pruža sve više usluga građanima i privredi bez obilaska "popularnih" šaltera - naveo je Mitrović.

On je kazao da su se svi uvjerili da je telekomunikaciona industrija u Crnoj Gori adekvatno odgovorila na izazov i da će predstavljati siguran oslonac daljem razvoju društva.

- Interno, period pandemije iskoristili smo da osnažimo svoje interne kapacitete, naročito kada je riječ o sektoru tehnike. Sestrinsku kompaniju Telenor Common Operation smo od 1. maja pridružili Telenoru - precizirao je Mitrović.

Telenor je, kako je naveo, oduvijek bio poznat po kvalitetu inženjerskog kadra, a sada su bazu eksperata dodatno obogatili. U kompaniji sve to rade da bi bili još spremniji da obavljaju zahtjevne poslovne zadatke koji ih očekuju i pružaju kvalitetne usluge svojim korisnicima.

- Želio bih posebno da se zahvalim svim našim korisnicima. Od nas možete očekivati uslugu visokog kvaliteta i mrežu koja će da podrži sve vaše tehnološke potrebe, a društvo i zajednica u nama imaju stabilnog partnera za naredni period - zaključio je Mitrović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.