NavMenu

Luka Bar kao okosnica razvoja pomorske privrede - Akcenat na unapređenju nautičkog turizma i zelene ekonomije

Izvor: Mina Petak, 13.03.2020. 08:21
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Miles Loewen)
Nacrt strategije razvoja pomorske privrede do 2030. godine trebalo bi da poboljša položaj crnogorskih pomoraca, koji donose značajne prihode široj društvenoj zajednici, ocijenjeno je okruglom stolu u Luci Bar.

Predstavnici Unije pomoraca su, na završnom okruglom stolu u procesu javne rasprave o Nacrtu strategije, kazali da će se izradom tog dokumenta i planiranim aktivnostima položaj pomoraca podići na veći nivo.

Generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu u Ministarstvu saobraćaja, Maja Mijušković, saopštila je da se Nacrtom strategije i akcionim planom predlažu mjere koje će, između ostalog, doprinijeti regulisanju radno-pravnog statusa pomoraca.

- To je pitanje koje je od izuzetnog značaja - rekla je Mijušković na okruglom stolu održanom u Luci Bar.

Ona je dodala da se najznačajniji broj aktivnosti predviđenih strategijom odnosi na Luku Bar, a posebna pažnja posvećena je i nautičkom turizmu i zelenoj ekonomiji.

Iz Ministarstva saobraćaja su kazali da je Nacrt rađen odgovorno i transparentno i da su svi činioci pomorske privrede bili uključeni u cjelokupan proces.

Mijušković je dodala da je svima u interesu da tako važan dokument zaživi i da se stvore odgovarajući preduslovi za njegovu kvalitetnu implementaciju.

Ona je podsjetila da je sastavni dio Nacrta strategije i njen prateći akcioni plan, kojim je precizno definisan veliki broj konkretnih aktivnosti, kao i da je za neke od njih realizacija već u toku, izdvajajući kao primjer osnivanje Crnogorskog pomorskog klastera.

- Neophodno je udružiti sve činioce pomorske privrede, formirati klaster i na taj način im dati dodatnu podršku i snagu da bismo mogli da, ne samo na našem tržistu nego i globalno, budemo više primijećeni i prisutni i da tako doprinesemo boljem rezultatu - saopštila je Mijušković.

Pomoćnik izvršnog direktora Luke Bar, Deda Đelović, smatra da organizovanje završnog okruglog stola u toj kompaniji potvrđuje njen značaj za saobraćajni i privredni sistem Crne Gore.

- U Nacrtu se Luka prepoznaje kao čvorište od krucijalnog značaja za funkcionisanje saobraćajnog sistema Crne Gore, što ohrabruje. Strategija treba da bude kvalitetan okvir za razvoj Luke Bar - rekao je Đelović.

Okruglim stolom u Luci Bar završen je proces konsultovanja zainteresovane javnosti povodom Nacrta strategije razvoja pomorske privrede, tako da će obrađivači u narednom periodu analizirati sve pristigle sugestije, a one koje ocijeni opravdanim uvrstiti u predloženi dokument.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.