Izdvojite članak Odštampajte vijest
Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak

Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu Grada Prijedora - Veliki doprinos Privrednog savjeta u unapređenju poslovne klime

Rade Rosić
Rade Rosić (Foto: Grad Prijedor)
Privredni savjet Prijedora osnovan je prošle godine u cilju unapređenja poslovne klime i već je imao veliki doprinos u podešavanju postojećih mjera podrške privrednicima, u vidu davanja smjernica za prilagođavanje podsticajnih mjera sa očekivanjima i potrebama privrede, te kreiranju novih podsticajnih mjera, istakao je Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i preduzetništvo.

eKapija: Uloga Privrednog savjeta Prijedora je značajna i odnosi se na davanje preporuka gradonačelniku i Gradskoj upravi za unapređenje poslovne klime. Šta biste istakli u radu savjeta, gdje je odigrao značajnu ulogu?

- Nakon realizacije pilot projekta gdje je uvedena nova linija podsticaja za MSP, a koji se odnosi na podršku jačanju konkurentnosti MSP u djelatnostima drvoprerade i metaloprerade, kroz nabavku mašina, opreme i alata, Privredni savjet je zaključio da se radi o veoma značajnom podsticaju sa kojim treba nastaviti, ali da se kroz ovaj podsticaj podrže firme iz čitavog područja prerađivačke industrije. Treba napomenuti da je ovaj podsticaj na inicijativu Privrednog savjeta prošle godine ponovo inoviran na način da je podrazumijevao i mogućnost nabavke polovne opreme starosti do 12 godina.

Takođe, Privredni savjet je inicirao i uvođenje novog podsticaja i to za jačanje konkurentnosti sektora građevinarstva, informatičkih i ostalih uslužnih djelatnosti za nabavku mašina, opreme i alata, odnosno za uvođenje dodjele podsticaja za subvenciju poslovnim subjektima za redovne kamatne stope na kredite kojim je predviđeno finansiranje obrtnih ili osnovnih sredstava, odnosno održavanje likvidnosti ili refinansiranje kredita, i to za subveniju kamata za kredite do 50.000 KM sa rokom otplate do 3 godine, u visini do 3%.

eKapija: Početkom godine je predstavljen Akcioni plan razvoja preduzetništva Grada Prijedora za period 2021 – 2027. godine. Koji su glavni pravci razvoja na koje je usmjeren ovaj plan?

- Glavni pravci razvoja su mjere podrške razvoja zanatstva i preduzetništva u Prijedoru u srednjoročnom, petogodišnjem periodu od 2022-2027. godine, koje se mogu sumirati u nekoliko stavki:
  • Prijedlog modela subvencionisanja startapa i mentorisanja potencijalnih preduzetnica i preduzetnika i postojećih preduzetnika i MSP-a u Prijedoru;
  • Digitalizacija gradske uprave (e-Prijedor) i podrška digitalizaciji poslovnih modela preduzetnika i MSP-a;
  • Podsticanje i promovisanje preduzetničkog obrazovanja i preduzetničke kulture sa akcentom na samozapošljavanje kao karijernu opciju;
  • Eliminisanje i smanjenje parafiskalnih nameta u nadležnosti Grada;
  • Podsticanje razvoja IT sektora i sektora kulturne i kreativne industrije i
  • Nastavak izgradnje institucija preduzetničke infrastrukture – savjetodavne usluge preduzetnicima, habovi, poslovni akceleratori, tehnološki park i slobodna ekonomska zona.
eKapija: Kakva je klima u Prijedoru za razvoj preduzetništva?

- Razvoj preduzetništva u Prijedoru ima zdravu klimu, odnosno dobre uslove, kao što su: povoljan geografski položaj i blizina EU, dobro razvijenu drumsku i željezničku mrežu, razvijene mehanizme podrške privredi, bogato industrijsko nasljeđe u različitim sektorima - rudarstvo, prerađivačka industrija, drvna i tekstilna industrija, metaloprerada... kao i kvalifikovana i konkurentna radna snaga u oblasti lake i prerađivačke industrije i zanatstva. U Prijedoru radi 1.560 registrovanih preduzetnika.

eKapija: Kako ocijenjujete saradnju lokalne uprave i privatnog sektora?

- Saradnja lokalne uprave i privatnog sektora je na dobrom nivou, postoji kontinuitet u održavanju sastanaka, rješavanje lokalnih pitanja i potreba, zatim privlačenje novih investitora kroz razne vidove podrške i pomoći u poslovanju, postojanje "sluha" lokalne uprave za specifična pitanja od značaja za grad i privatni sektor, kao što je razvoj novih grana industrije kao npr kreativna i IT industrija i sl.

eKapija: Da li Prijedor podstiče javno-privatno partnerstvo i u kojim projektima?

- Prijedor je u poslednjih 15-tak godina pionir u podržavanju koncepta javno-privatnog partnerstva, sa ciljem razvoja novih grana privrede i privlačenja domaćeg i stranog kapitala. Kroz inicijative rukovodstva lokalne uprave išlo se u pravcu zajedničkog investiranja javnog i privatnog sektora u različitim oblastima, no međutim nije bilo dovoljno zainteresovanosti od strane privatnog sektora. Grad Prijedor i dalje se zalaže za javno-privatno partnerstvo i očekuje da će se u narednom periodu javiti potreba i zainteresovanost za ovakvim vidom saradnje.


Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak Izdvojite članakIzdvojite članak