Tematski bilten

Zelena (r)evolucija - Budućnost je počela

NavMenu

Miodrag Perović, Senior Development Manager, CPI Property Group - STOP SHOP Subotica do kraja godine postaje naš najveći ritejl park

Podeli

Miodrag Perović (Foto: CPI Property Group)Miodrag Perović
Velike investicije su pred kompanijom CPI Property Group - jedna od najaktuelnijih je gradnja II faze ritejl parka STOP SHOP Subotica, koji će na novoizgrađenih 5,680 kvadratnih metara dobiti 13 novih zakupaca i postati najveći ritejl park u portfoliju kompanije sa ukupno 15,670m2 komercijalnog prostora.

I kod ovog, kao i kod ostalih maloprodajnih centara, kompanija se rukovodi postulatima zaštite životne sredine - u četiri STOP SHOP ritejl parka realizovan je koncept urbane šume, grade se solarne elektrane na još četiri lokacije, sa namerom da u budućnosti projekat bude implementiran na svih 14 STOP SHOP lokacija u Srbiji, na kojima su već instalirani punjači za električna vozila i pametne solarne klupe sa punjačima za mobilne telefone.

Zašto su ovi projekti važni, otkriva nam Miodrag Perović, Senior Development Manager, CPI Property Group, koji poručuje da se finansijski benefiti ne mogu uvek odmah uočiti u aktivnostima koje prepoznaju ESG norme, ali se na duži rok mogu jasno detektovati uštede.


Koji su glavni izazovi u ostvarenju održivosti i ESG ciljeva u industriji ritejl parkova i da li "zelene" investicije donose finansijsku uštedu, osim toga što štite životnu sredinu?

- ESG ne predstavlja samo zaštitu životne sredine, već odgovorno upravljanje resursima i poštovanje najviših civilizacijskih normi prilikom planiranja, izgradnje i vođenja objekata i sveukupnog poslovanja. U praksi, ponašati se društveno odgovorno ka zajednici i sveobuhvatnoj dobrobiti planete.

Iako se finansijski benefiti ne mogu uvek odmah uočiti u aktivnostima koje prepoznaju ESG norme, na duži rok se mogu jasno detektovati uštede i prepoznati kvalitet koji naši ritejl parkovi omogućavaju zakupcima i posetiocima.

U odnosu na evropska tržišta, gde su ciljevi održivosti kroz ESG postali deo zakonske regulative, obaveznog korporacijskog izveštavanja i način pozitivnog prepoznavanja firmi, naše lokalno tržište još nije sazrelo u tom smislu i ne pridaje veliki značaj implementaciji ovakvih mera. Naše inicijative se jasnije prepoznaju kod internacionalnih zakupaca, koji kroz lokalna predstavništva prenose i sprovode grupnu politiku svojih kompanija i koji su spremniji da nas prate u realizaciji novih ESG trendova za naše tržište.

U svakodnevnom poslovanju, poštovanje ESG smernica se između ostalog ogleda u strogom poštovanju internih pravilnika kao što su "Kodeks ponašanja", "Pravilnik o zaštiti životne sredine", "Pravilnik za održive nabavke", "Pravilnik za cirkularnu ekonomiju", čime se optimizuju rad i resursi, nabavlja materijal koji ispunjava standarde održivog razvoja, omogućava recikliranje i poštovanje svih društvenih i pravnih normi.


U kojim ritejl parkovima ste realizovali koncept "urbane šume" i šta on podrazumeva?

- Urban Forest (Miyawaki method) je realizovana u ritejl parkovima STOP SHOP Lazarevac, STOP SHOP Sremska Mitrovica, STOP SHOP Vršac i STOP SHOP Subotica.

Tehnika Miyawaki podrazumeva sadnju gustih autohtonih šuma na manjim površinama, oko 100 m2 u urbanom okruženju. Selekcija sadnica je takva da omogućava rast brojnih vrsta biljaka koje se razvijaju na različitim visinskim zonama, povećavaju biodiverzitet, snižavaju temperaturu u betonskim asfaltnim toplotnim ostrvima, pospešuju odlivanje i upijanje olujnih voda, sprečavaju klizišta, smanjuju zagađenje i buku.

Na svakoj lokaciji je u okviru implementacije Urban Forest koncepta zasađeno preko 1,500 sadnica, 30 autohtonih vrsta biljaka, koje rastu u visinu nastanjujući različite visinske nivoe, time ostvarujući na 100% prirodan način, 10 puta brži rast, 30 puta veću gustinu, a ujedno obezbeđujući 100 puta veći biodiverzitet.

Najznačajnija prednost Miyawaki metode je samoodrživost koja se dostiže nakon 3 godine od sadnje šume, što znači da nakon tog perioda nije potrebno redovno održavanje zasada.


Trenutno gradite solarne elektrane na četiri STOP SHOP lokacije, sa namerom da u budućnosti projekat bude implementiran na svih 14 STOP SHOP lokacija u Srbiji. Posle koliko vremena se ova investicija isplati samom ritejl parku, a koji su benefiti za okolinu, posebno u pogledu manjih emisija CO2?

- Nakon pilot projekta u ritejl parku STOP SHOP Požarevac, ove godine smo otpočeli sa gradnjom solarnih elektrana na još četiri STOP SHOP lokacije ukupnog kapaciteta od 3.8 MWp sa predviđenom godišnjom proizvodnjom od 4.2 GWh. Povraćaj investicije zavisi od mnogo faktora, uključujući prirodu i njenu izdašnost, naročito u smislu broja sunčanih sati u predstojećim godinama. Naša očekivanja su da se investicija može povratiti u vremenskom periodu od 7 do 8 godina.

Ostvarivanjem planirane proizvodnje na četiri nove lokacije karbonski otisak bi se smanjio za oko 3,500 t CO2, odnosno sprečio bi njegovo otpuštanje u atmosferu do koga bi inače došlo usled sagorevanja uglja u termoelektranama potrebnog za proizvodnju ove, iz solarnih elektrana nadomeštane električne energije. Kada ne bi ostvarivali ove uštede, za apsorpciju proizvedenog ugljen dioksida bi bilo potrebno oko 100 hektara šume.

U narednom periodu kada se realizuje plan i budu postavljene solarne elektrane na svih 14 STOP SHOP objekata, pozitivan efekat u punom obimu će biti mnogo značajniji i predstavljaće veliki korak naše kompanije u smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i omogućiće nam da se približimo energetskoj neutralnosti.


Svi parkovi u vašem portfoliju su nosioci sertifikata održivosti BREEAM. Budući da ste i sami BREEAM procenitelj, u kojoj fazi je najteže ostvariti održivost - fazi gradnje ili kasnije upravljanja ritejl parkom?

- BREEAM je jedan od vodećih protokola za objekte koji određuje standarde za najbolju praksu u održivom razvoju i predstavlja merilo koje se koristi da bi se opisale ekološke, energetske i održive performanse neke građevine. Postoji nekoliko različitih vrsta sertifikacije u okviru BREEAM-a. Za naše STOP SHOP ritejl parkove odabran je najprikladniji BREEAM In-Use način sertifikacije koji vrši procenu objekta u periodu njegove eksploatacije.

Svaki proces sertifikacije donosi različite izazove, ali u načelu i ovde bi se moglo primeniti univerzalno pravilo, da je bolje krenuti što pre i time blagovremenim planiranjem ostvariti bolji skor, tj. odgovor na vaše pitanje bi bilo da je bolje pristupiti sertifikaciju po BREEAM New Construction standardima još u najranijoj fazi planiranja projekta čime bi projekat bio usmeren ka nesumnjivo dokazanim smernicama održivog razvoja.


U svim vašim STOP SHOP ritejl parkovima instalirani su punjači za električna vozila i pametne solarne klupe sa punjačima za mobilne telefone i pristupom internetu. Da li su posetioci zainteresovani da ih koriste?

- Sve su to sadržaji koji se nude našim posetiocima, a koji promovišu održivi razvoj i ESG aspekte. Svaka od pobrojanih pogodnosti predstavlja za različite ciljne grupe korisni dodatak koji upotpunjuje i obogaćuje iskustvo kupovine i boravka u STOP SHOP ritejl parkovima.

Globalni trendovi polako dolaze i kod nas, pa se iz godine u godine primećuje povećani broj električnih vozila na našim ulicama i to ne samo onih u tranzitu kroz našu zemlju, već i onih sa našim registarskim oznakama. Sve naše lokacije su spremne da ponude pogodnost punjenja električnih vozila i omogućuje da vozači provedu ugodno vreme u kupovini dok se njihov električni automobil dopunjuje na parkingu.

Iako se još ne primećuju redovi i gužve na mestima za punjenje vozila, očekujemo da će ubrzo doći do pozitivnog obrta u tom segmentu i da će se u velikoj meri povećati njihov značaj i potražnja.


Jedna od aktuelnih investicija je gradnja II faze ritejl parka STOP SHOP Subotica. Koliko dodatnog prostora će dobiti ovaj ritejl park i kada se očekuje završetak gradnje?

- STOP SHOP Subotica, kao jedan od najuspešnijih ritejl parkova iz našeg portfolija u Srbiji, od ove godine će postati još dominantniji i sveobuhvatniji maloprodajni centar, ne samo na području Subotice, već i šire od toga.

Sa dodatnih 13 novih zakupaca na novoizgrađenih 5,680 kvadratnih metara, upotpunićemo našu ponudu i ritejl park STOP SHOP Subotica načiniti našim najvećim ritejl parkom sa ukupno 15,670m2 komercijalnog prostora.

Gradnja počinje u aprilu 2024. godine, a nove radnje će do kraja 2024. godine biti otvorene za posetioce.