NavMenu

Obnova Štrosmajerove ulice u Sarajevu i dalje na čekanju - Za radove potrebno 2 mil KM

Izvor: eKapija Utorak, 16.05.2017. 12:42
Komentari
Podeli
Idejno rješenje (Foto: starigrad.ba)Idejno rješenje
Prošle godine u medijima je odjeknula informacija da bi poznata sarajevska ulica, Štrosmajerova, uskoro mogla dobiti potpuno novi izgled.

Općina Stari Grad raspisala je konkurs za izradu idejnog rješenja uređenja ulice, a pobijedio je rad autora Sabina Babića, Mirze Hrustemovića, Tihomira Krajtmajera i Emira Kalamujića, koji su nagrađeni sa 5.000 KM.

Njihova ideja bila je da se kompletna ulica natkrije, te da bude napravljena po uzoru na izgled velikih svjetskih i evropskih ulica.

- Štrosmajerova bi bila doslovno transformisana kreiranjem podzemnih galerija, sadnjom drveća čiji bi se rast kontrolisao te stakleno-metalnim nadkrovom koji neće sakrivati pogled na Trebević i Katedralu. Fontane, cvijeće, galerije, sadržaji za zabavu, samo su neki od pratećih elemenata koji bi se trebali nalaziti u ovoj prometnoj sarajevskoj ulici – najavili su tada autori idejnog rješenja.

Skoro godinu i po dana od tada idejni projekat i dalje stoji u ladici, jer nema dovoljno novca da se uradi izvedbeni projekat, prenosi Sarajevo construction.

- Prema procjenama, za realizaciju navedene ideje uređenja Štrosmajerove ulice potrebna su značajna finansijska sredstva, oko 2 mil KM. Općina Stari Grad nije bila u mogućnosti osigurati ova sredstva budžetom za 2017. godinu i iz tog razloga se nije pristupilo izradi izvedbenog rješenja – potvrdili su za Faktor iz Općine Stari Grad.

Dok se ne nađe novac za daljnu realizaciju ovog projekta, ljetne bašte vratit će se u Štrosmajerovu, ali neće biti postavljene sredinom ulice, kao što je to bilo prije nekoliko godina.

- U Štrosmajerovoj će biti dozvoljeno korištenje javne površine u svrhu postavljanja ljetnih bašti, ali isključivo za tzv "pripadajuće" ljetne bašte, uz ugostiteljske objekte. Tri ugostiteljska objekta u ovoj ulici ulici dobila su odobrenja za korištenje javne površine u 2017. godini gdje je predviđeno samo postavljanje ljetne bašte uz ugostiteljski objekat, i to maksimalne širine tri metra, a dužine zavisno od samog poslovnog prostora (kolika je dužina poslovnog prostora, tolika je i maksimalna dužina ljetne bašte) – istakli su iz Općine.


Dodali su da će se Sektor za inspekcijske poslove Općine Stari Grad vršiti stroge kontrole ovih, ali i svih drugih javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašti.

Podsjećamo, Općina Stari Grad u septembru 2015. godine izdala je rješenje kojim je zabranila korištenje ljetnih bašti ugostiteljima u ovoj ulici, jer su koristili površinu izvan utvrđenih gabarita. Tada je i naređeno ugostiteljima da demontiraju i skinu čeličnu konstrukciju tendi koje su bile postavljene na sredini ulice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.