Izvor: eKapija | Utorak, 16.05.2017.| 12:42

Obnova Štrosmajerove ulice u Sarajevu i dalje na čekanju - Za radove potrebno 2 mil KM

Idejno rješenje (Foto: starigrad.ba)
Prošle godine u medijima je odjeknula informacija da bi poznata sarajevska ulica, Štrosmajerova, uskoro mogla dobiti potpuno novi izgled.

Općina Stari Grad raspisala je konkurs za izradu idejnog rješenja uređenja ulice, a pobijedio je rad autora Sabina Babića, Mirze Hrustemovića, Tihomira Krajtmajera i Emira Kalamujića, koji su nagrađeni sa 5.000 KM.

Njihova ideja bila je da se kompletna ulica natkrije, te da bude napravljena po uzoru na izgled velikih svjetskih i evropskih ulica.

- Štrosmajerova bi bila doslovno transformisana kreiranjem podzemnih galerija, sadnjom drveća čiji bi se rast kontrolisao te stakleno-metalnim nadkrovom koji neće sakrivati pogled na Trebević i Katedralu. Fontane, cvijeće, galerije, sadržaji za zabavu, samo su neki od pratećih elemenata koji bi se trebali nalaziti u ovoj prometnoj sarajevskoj ulici – najavili su tada autori idejnog rješenja.

Skoro godinu i po dana od tada idejni projekat i dalje stoji u ladici, jer nema dovoljno novca da se uradi izvedbeni projekat, prenosi Sarajevo construction.

- Prema procjenama, za realizaciju navedene ideje uređenja Štrosmajerove ulice potrebna su značajna finansijska sredstva, oko 2 mil KM. Općina Stari Grad nije bila u mogućnosti osigurati ova sredstva budžetom za 2017. godinu i iz tog razloga se nije pristupilo izradi izvedbenog rješenja – potvrdili su za Faktor iz Općine Stari Grad.

Dok se ne nađe novac za daljnu realizaciju ovog projekta, ljetne bašte vratit će se u Štrosmajerovu, ali neće biti postavljene sredinom ulice, kao što je to bilo prije nekoliko godina.

- U Štrosmajerovoj će biti dozvoljeno korištenje javne površine u svrhu postavljanja ljetnih bašti, ali isključivo za tzv "pripadajuće" ljetne bašte, uz ugostiteljske objekte. Tri ugostiteljska objekta u ovoj ulici ulici dobila su odobrenja za korištenje javne površine u 2017. godini gdje je predviđeno samo postavljanje ljetne bašte uz ugostiteljski objekat, i to maksimalne širine tri metra, a dužine zavisno od samog poslovnog prostora (kolika je dužina poslovnog prostora, tolika je i maksimalna dužina ljetne bašte) – istakli su iz Općine.

Dodali su da će se Sektor za inspekcijske poslove Općine Stari Grad vršiti stroge kontrole ovih, ali i svih drugih javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašti.

Podsjećamo, Općina Stari Grad u septembru 2015. godine izdala je rješenje kojim je zabranila korištenje ljetnih bašti ugostiteljima u ovoj ulici, jer su koristili površinu izvan utvrđenih gabarita. Tada je i naređeno ugostiteljima da demontiraju i skinu čeličnu konstrukciju tendi koje su bile postavljene na sredini ulice.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.