NavMenu

Sa koliko koza u stadu se ostvaruje solidna zarada?

Izvor: Agroklub Utorak, 19.03.2024. 07:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandra Kekić)Ilustracija
Svježe kozje mlijeko, domaći sir, surutka - ovi svojevrsni delikatesi posljednjih nekoliko godina sve su traženiji proizvodi na tržištu. I sve poželjniji na trpezama onih koji vode računa o zdravoj, prije svega domaćoj hrani. Proizvode se u malobrojnim domaćinstvima iako se zna da koze nisu zahtjevne životinje i potrebni su im vrlo skromni uslovi za gajenje.

Oni koji redovno kupuju proizvode od kozjeg mlijeka, s obzirom na cijene, smatraju da je kozarstvo dobra investicija. Ipak, oni koji u svom domaćinstvu imaju bilo veću ili manju farmu koza reći će da je to veliki svakodnevni posao tokom cijele godine, a uspješnost zavisi kako se ko snađe kada je u pitanju prodaja. Smatraju da je to posao na duge staze jer je potrebno mnogo vremena da se razvije, ali se najčešće uz rad i dobru organizaciju isplati.


Pojačana ishrana za bolju mlječnost

Stručnjaci tvrde da bi stado od 100 koza porodici donjelo odličnu zaradu. Posebno ako idu na ispašu i ukoliko im se pojačava ishrana sijenom, lucerkom ili kukuruzom kako bi mlijeko bilo kvalitetnije.

- Kod mene na farmi koze u prosjeku daju oko tri i po litre mlijeka dnevno, to je štalski prosjek. Trenutno ih na muži imam 20, hrane se na jaslama, dajem im sijeno, lucerku, kukuruz, a sva hrana je sa mojih njiva te su trškovi ishrane smanjeni - rekao je Žarko Žutković iz Nove Gajdobre.

Posao bi, kaže on, bio mnogo jednostavniji i isplativiji da u okolini ima pašnjaka i da koze idu na ispašu.


Litar kozjeg mleka oko 250 dinara (4,2 KM)

Njegovo stado koje tokom ljeta broji oko 50 do 60 grla, uključujući jarad, donosi sigurnu zaradu. Dnevno ima od 60 do 70 litara mleka čija je cijena oko 250 dinara (4,2 KM) za litar. Dobar dio odlazi u preradu.

- Pravimo sireve, mladi sir prodajemo po cijeni od 800 dinara (13,5 KM) po kilogramu dok je tvrdi sir 1.200 dinara (20 KM) - rekao je sagovornik Agrokluba.

I surutka ima svoje kupce koji su spremni da za jedan litar plate 130 dinara (2,1 KM).

Mušku jarad uvijek proda unaprijed, ima svoje stalne kupce. Jare od 25 do 30 kilograma prodaje po cijeni od 500 dinara žive vage, a žensku jarad ostavlja za priplod te tako uvećava stado. Grla su umatičena, pa koristi subvencije. Kaže, kad se sve uzme u obzir ovaj posao je isplativ. Stado od oko 100 komada uz dobru organizaciju i rad porodici bi donijelo odlične prihode, te u planu imaju proširenje proizvodnje.

Gotovo svako seosko domaćinstvo ima neki mali objekat koji bi mogao poslužiti za držanje desetak koza. Oni koji ih uzgajaju tvrde da samo jedan litar mlijeka može da izdržava kozu iako ne ide na ispašu i jede kukuruz i kabastu hranu. Mlijeko i sirevi imaju solidnu cijenu, a i kupce, kao i jarad koja se uvijek mogu prodati.


Mlijeko, sir, surutka

Tako razmišljaju i u domaćinstvu Živković u Begeču. Najmlađi član porodice, Ilija, učenik je srednje Poljoprivredne škole u Futogu i sa porodicom gaji sedam koza.

- Jedna koza daje oko dvije litre mlijeka i bilo da ga tako prodajemo u svježem stanju ili pravimo sir, isplati se. Od oko 5,5 litara kvalitetnog mlijeka dobijemo kilogram sira i 2,5 litre surutke. Sir prodajemo po cijeni od 1.200 dinara, a surutka je od 150 do 200 dinara. Kupaca ima, a lako se mogu prodati i jarići. Prošle godine cijena po kilogramu bila je od 500 do 600 dinara - rekli su Živkovići uz objašnjenje da bi malo stado od najmanje 25 grla donjelo solidnu zaradu. Vjerujući u dobre rezultate ovog posla, potrudiće se da povećaju broj grla.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.