NavMenu

Mušmula - Najnovija nada voćara?

Izvor: Bolja zemlja Ponedjeljak, 20.11.2023. 09:05
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/jhenning_beauty_of_nature)
Mušmula se rijetko gaji u Šumadiji, iako nije zahtjevna za uzgoj i pruža dobru ekonomsku perspektivu u poređenju s ulaganjima. Danas, u svakom slučaju, imamo veći broj zasada u odnosu na prethodni vijek, kada je gotovo bila potpuno zanemarena.

U posljednjih dvadeset godina, ovo gotovo zaboravljeno voće doživjelo je djelimičnu obnovu na manjim površinama, što je podstaklo voćare da razmotre mogućnosti novih zasada. Procijenjuje se da bi dva hektara pod mušmulom mogla obezbediti dovoljna sredstva za život jednog poljoprivrednog domaćinstva. Dva proizvođača iz Šumadije ne žale zbog odluke da zasade mušmulu na svojim imanjima. Nijedan od njih ne favorizuje prodaju svježe voća, već se opredjeljuju za preradu, jedan u rakiju, dok drugi pravi džemove.

Ono kad mušmula pobijedi ervinija

Predrag Filipović iz Topole kod Kragujevca bavi se uzgojem mušmule na parceli od 35 ari u selu Vodice kod Smederevske Palanke. Odlučio se za mušmulu zbog želje za tradicionalnim voćem koje se jednostavno gaji, donosi ekonomske koristi, a uz to zahteva mala ulaganja. Mušmula je zadovoljila njegove postavljene kriterijume.

- Imam oko 300 stabala domaće starinske mušmule koju sam zasadio 2014. godine. Godišnje uberem oko 5 tona plodova. Sveža mušmula ima solidnu i konstantnu cenu od oko jedan evro. U centralnoj Srbiji je slabija, dok je Vojvodina malo više traži, ali meni više odgovara da je prerađujem, nego da svake nedjelje radim isporuku - istakao je Filipović.

Naglasio je da je uzgoj izuzetno lak.

- Prve godine sam obradio zemlju po svim zahtjevima struke, poput zimskog oranja. Već druge godine sam zatravio zasad između redova i sada ga samo redovno kosim. Od bolesti tretirali smo je dva puta godišnje, u proleće i u avgustu zbog crva. Imao sam problem sa ervinijom jedne godine, jer rezač nije dezinfikovao makaze. Sanirao sam to iznošenjem oboljelih dijelova i ona je odoljela daljem širenju - dodao je voćar iz Topole.

Pojedinosti oko proizvodnje mušmule

Predrag je od mušmule počeo da proizvodi i svoju rakiju. Pritom, na proizvodnju je uspio da "nagovori" i voćare širom Srbije. Jedan od njih je Đorđe Lazarević. U selu Čumić kod Kragujevca, Đorđevići su na gazdinstvu zasadili mušmulu na 30 ari. U kasnu jesen uberu oko 2.000 kilograma plodova, od kojih prave džem. Tegle te, zdrave i ukusne zimnice su među najtraženijima na beogradskim pijacama. Od jednog kilograma voća, dobija se 600 grama džema. Ali, ova čarolija počinje u zasadu.

- Mušmule zaista nije teško gajiti, samo je potrebno strpljenje da se sačeka puna rodnost. Slučajno sam zasadio 120 stabala 2009. godine na parceli sa kojom nisam znao šta ću, jer nije odgovarala nijednoj drugoj vrsti. Išao sam na ređu sadnju. Sada imam rod od 15 do 20 kilograma po stablu. Starija stabla daju i po 50 kilograma. Ne prskam je, niti zahteva bilo kakvo hemijsko tretiranje - veli Lazarević i dodaje da mušmule sa jedne parcele možete da berete decenijama i svojoj deci i unucima obezbedite neku sigurnost, a da za to vrijeme ne morate značajno da ulažete, jer njoj odgovara što prirodniji ambijent.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.