NavMenu

Uzgoj "semberske banane" - Uložite pet, a dobijete 15

Izvor: eKapija Subota, 16.09.2023. 13:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Smileus/Shutterstock)Ilustracija
Osim povrća i žitarica, po kojima je Semberija nadaleko poznata, na ovom području sve češće i uspješnije proizvode se i druge poljoprivredne kulture.

Boško Nestorović iz Brodca već 13 godina uzgaja bundeve. Koristio je ovo voćno povrće zbog zdravstvenih razloga, a onda je zasijao, kako je od milja zove "sembersku bananu".

Zahvaljujući dragocjenim ljekovitim svojstvima, bundeva postaje nezaobilazna namirnica na trpezi, kaže Boško Nestorović.

- Uglavnom, sijem sortu Olivija koje ima sjeme s ljuskom i koje se više koristi za grickanje. Ove godine sam prvi put zasijao drugu vrstu bez ljuske, za hladno cijeđeno ulje pošto je još blagodetnije za konzumiranje. Dobio sam od kćerke i zeta presu pa cijedim za sebe i svoje prijatelje - kaže Boško za InfoBijeljina.

Proizvodnja bundeve traži mnogo ručnog rada jer ne trpi hemijsko tretiranje, pa je okopavanje jedina mjera borbe sa korovima, pojašnjava Nestorović.

- U jesenje oranje do 30 kg petnaestke đubriva, u proljeće prihrana i više okopavanja. Prskamo ručno i sa leđnom prskalicom jer kad biljka pruži vriježe nema hodanja. Bundeva se prikuplja ručno, nemam mehanizaciju. Proizvodnja bundeve nije skupa niti zahtjevna. Ova kultura otporna je na biljne bolesti, a dobro podnosi i sušu - kaže Boško.

Dokazano je da bundeva posjeduje anti-upalna, anti-kancerogena i anti-dijabetička svojstva. Boško je iskoristio sve blagodeti bundeve.

Nakon vađenja sjemenki, meso bundeve koristi za pravljenje tečne silaže za ishranu svinja. Zarada je skromna, ali njegovoj porodici dragocjena.

- Iškolovao sam tri kćerke, sve fakultete završile. Nije lako, ali raditi se mora. U bundevu uložite pet, a dobijete 15 dinara - ističe ovaj poljoprivrednik.

Prinos bundeve po hektaru može da bude od 800 do 1.500 kg sirovog zrna, a mesa od 50 do 70 tona.

Osim hladno cijeđenog ulja, Boško pravi i brašno. Za sada površinu od pet dunuma neće proširivati jer su mu proizvedene količine bundeve dovoljne.

U zahvalnost za sve što mu je omogućilo ovo voćno povrće Boško, koji je po zanimanju bravar, planira da napravi kočiju u obliku bundeve po uzoru na onu iz bajke Pepeljuga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

U toku pripreme za izgradnju HE Dabar, HET do sada uložio 140 mil EUR

Kineska kompanija Gedžouba, izvođač izgradnje Hidroelektrane Dabar vrijedne 661 mil KM, trenutno obavlja pripremne radove u zoni brane Pošćenje i mašinske zgrade, a preduzeće HE na Trebišnjici do sada je u ovaj projekat uložilo 140 mil EUR, izjavio je direktor HE Slaviša Stajić. - To se odnosi na izradu svih pristupnih puteva, vodovoda, 28 kilometara gradilišnih dalekovoda, izradu projektne dokumentacije, eksproprijaciju zemljišta,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.