NavMenu

Švajcarski investitor ulaže u maslinike i otvara Hercegovačku kuću na području Stoca

Izvor: eKapija Utorak, 11.10.2022. 10:33
Komentari
Podeli
(Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com)
Investitori iz Švajcarske zainteresovani su za ulaganje u maslinike na području Stoca.

- Dosadašnja testiranja pokazuju kako je područje Hercegovine i pogotovo Stoca pogodno za proizvodnju visoko kvalitetnih maslinovih ulja - izjavio je Taner Aličehić predstavnik Varia Europe Properties AG koji je naglasio da će planirane investicije u narednom periodu osigurati zapošljavanje radnika u čitavom lancu uzgoja i prerade ulja i srodnih proizvoda te osigurati značajna sredstva za daljnji razvoj infrastrukture i zajednice u cjelini.

Kako bi osigurali vidljivost autohtonih proizvoda investitori namjeravaju uložiti značajna sredstva i u izgradnju Hercegovačke kuće, kao posebnog prodajnog i uslužnog prostora u kojem bi gostima bili ponuđeni proizvodi koji su nastali na kamenu i pod suncem na području Stoca i Hercegovine.

Prilikom boravka u Stocu investitori iz Švajcarske su se upoznali s potencijalima koji ima ova regija i mogućnostima sadnje novih stabala masline i to na površinama na kojima se donedavno uzgajalo smilje.

Stručnjaci angažirani od strane investitora smatraju da je ovo dobra prilika za vlasnike tih parcela da navedene površine aktiviraju i počnu s uzgojem kvalitetne hercegovačke masline.

S obzirom na to da jedan od ključnih uvjeta visokih kvaliteta maslinovog ulje je da se u roku od 24 sata nakon branja masline šalju na preradu ili u uljare.

Samim time je jasno da bi pokretanje uljare na području Stoca pokrilo preostale dijelove Hercegovine koji su pokriveni maslinama, priopćeno je iz Platforme CMC, prenosi caportal.net.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.