NavMenu

Stranci žele puževe iz BiH - Otkupna cijena dobra, sakupljača sve manje

Izvor: Agroklub Srijeda, 18.05.2022. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: Alexas_Fotos/Unsplash)
Sezona sakupljanja puževa u Bosni i Hercegovini se privodi kraju. Ovaj posao se u našoj zemlji uglavnom obavlja tokom aprila i maja. Ovogodišnja sezona bila je bolja u odnosu na godine pandemije, ali dosta lošija u poređenju s ranijim periodom.

Prema riječima Rame Suljića, vlasnika kompanije Robus iz Sapne, koja se otkupom puževa bavi od 1998. godine, postoji ogroman inostrani interes za prirodnim vinogradarskim puževima, Helix pomatia. No, sve veće iseljenje stanovništva iz BiH ugrožava i ovaj biznis.

- Kada smo počeli otkupljivali smo i po 250-300 tona puževa u sezoni. Međutim, kako je to siromašno stanovništvo koje je njih sakupljalo uglavnom napustilo BiH, sad su to skoro pa zanemarujuće količine - kaže Suljić.

Bonusi za veće količine

Oni su jedan od tri zastupnika Studen-proma, a koji u otkupu pokrivaju čitavu BiH. Ističe kako je najviše puževa na području Lukavca, u okolini Modračkog jezera, dodavši ponovo sa žaljenjem da ih nema ko brati. A, otkupna cijena je dobra, riječ je o onima s kućicom, koje po kilogramu plaćaju od 1,50 KM do 2 KM, odnosno za veće količine daju i bonuse.

- Isplata je odmah, od kilogram pa do neograničene količine mogu nama prodati. Iskusniji sakupljači imaju više uvijek. Ako donese 100 kg njima je po 1,60 KM/kg, za 200 kilograma ide 1,65 KM/kg. Imamo slučajeve gdje plaćamo i 1,90 - ističe Suljić.


Vozač u ovoj kompaniji, Nihad Mustafić, kaže da za veće količine dolaze na adresu. Manje se uglavnom predaju otkupnim stanicama koje se nalaze u skoro svim gradovima BiH.

- Mi puževe vozimo u fabriku za preradu u Zvorniku, koji ih izvoze širom Evrope. Ove koje mi otkupljujemo su 90 posto za ishranu. Bosanski puž je zdrav, nema bolesti - kaže Mustafić.

Lošija sezona

Puž, dodaje, u kućici može preživjeti 5-6 mjeseci na odgovarajućoj temperaturi. Ne treba ih, ističe, hraniti travom jer ih time pojedini sakupljači ubijaju. Kada je riječ o starosnoj strukturi berača, kaže da ona ne postoji i da to radi uglavnom siromašnije stanovništvo.

Ove godine, uspjeli su otkupiti oko 30-40 tona, pa sezonu ocjenjuju lošom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.