NavMenu

Saničanin vjerni čuvar domaćih sorti - Prednost autohtonog voća je u zdravim plodovima

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 12.04.2022. 11:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: roibu/shutterstock.com)Ilustracija
Već dugi niz godina Adis Zukić iz Sanskog Mosta bavi se proizvodnjom ukrasnog drveća te je vremenom postao veoma uspješan u ovoj branši, a u posljednje vrijeme u svome rasadniku uzgaja autohtone vrste voća, među kojima su i neke sorte kojima je prijetilo potpuno iščeznuće.

- Ima tu nekih dvadesetak sorti autohtone jabuke i kruške, zatim tu je više vrsta trešanja, višanja, hruštova, šljiva i drugog voća, uglavnom jedna raznolika zbirka. Bavim se kalemljenjem tog voća koje obično počinje u januaru ili februaru, zavisno od toga kakva je zima. Tako ukalemljeno voće prodajem ili doniram i ostvarujem pristojnu zaradu, mada to nije primarni cilj. Jednostavno, ne želim da domaće sorte iščeznu, s obzirom na sve veću zastupljenost voća koje se uvozi sa strane - kaže Zukić.

Prema njegovim riječima, prednost autohtonog voća je prije svega u zdravim plodovima, s obzirom na to da stabljike tih voćaka ne zahtijevaju prskanje niti bilo kakav drugi tretman.

Kako ističe, zbog uvoznih lobija i neselektivne politike, mnoge domaće sorte voća bile su pred nestankom, ali se u posljednje vrijeme situacija značajno promijenila.

- Ljudi su se osvijestili, pa se sve više odlučuju da zasade domaću kalatušu, crnu krušku, jabuku petrovku, hašlamu bjelicu ili šljivu savku. Često volim reći prijateljima i poznanicima da, ukoliko žele jesti zdravo voće, zasade vlastiti voćnjak. Mislim da svako domaćinstvo, ukoliko postoje uslovi, treba da uzgaja voće, a ja preporučujem naše domaće sorte - ističe Zukić. Dodaje kako vodi brigu o preko 50 voćnjaka na ovim prostorima, a mnoge od njih je sam sadio.

U njegovom rasadniku mogu se susresti i kalemljena stabla koja daju više vrsta različitih sorti jabuke ili kruške.

- Ja to zovem voćarskom botanikom, pa tako, recimo, s jednog stabla možete ubrati različite sorte jabuka, od onih najranijih pa do kasnih koje posljednje dospijevaju, kao što je zelenika - dodaje Zukić.

Inače, ovaj mladi poduzetnik, na prostoru Sanskog Mosta, pa i šire, prepoznatljiv je po uzgoju ukrasnog drveća, pa tako podiže 40 različitih vrsta sadnica četinara i drugog ukrasnog drveća. Ovim poslom prije mnogo godina počeo se baviti iz nužde, jer dugo vremena nije uspijevao pronaći zaposlenje, a vremenom je vlastitim radom, trudom i zalaganjem podigao jedan od najvećih rasadnika na području Unsko-sanskog kantona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.