NavMenu

Kod Živinica otvoreno jedino uzgajalište evropskih jelena u BiH - Muratovići u narednom periodu očekuju više od 60 mladunčadi

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 08.07.2021. 08:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jeffrey B. Banke/shutterstock.com)Ilustracija
U Ljubačama, kod Živinica, za posjetioce je nedavno otvoreno porodično poljoprivredno gazdinstvo Jelen, gdje se uzgajaju jeleni koji su već postali prava atrakcija, posebno za porodice s djecom.

Na iznajmljenom imanju u mjestu Ljubače porodica Muratović iz Živinica uzgaja evropske i jelene lopatare, srneću divljač i niz manjih životinja.

Jedino uzgajalište evropskih jelena u BiH je upravo tu. Zovu se još obični, alpski ili crveni jeleni.

- Neke od njihovih karakteristika su da dosežu težinu do 250 kg, u odnosu na jelene lopatare koji mogu imati maksimalno 100 kg. Njih smo nabavili 2016. godine, oko 30 grla. Međutim, u startu smo imali problema sa psima lutalicama. Pretrpjeli smo ogromnu štetu. Ipak, uspjeli smo koliko-toliko da se oporavimo i sada imamo oko 60 evropskih jelena - pojasnio je Mujo Muratović, vlasnik uzgajališta.

On dodaje da je uzgoj složen i kompleksan posao te da se razlikuje od vrste do vrste. Primjera radi, jelen lopatar je manje zahtjevan.

- Evropski jelen je dosta osjetljiviji. Hoće teren sa dosta vlage, hoće kaljužu i da se valja u bratu. I jedni i drugi moraju imati konstantno čistu vodu. Na svu sreću, ovdje imamo uredno vodosnabdijevanje, imamo nekoliko potoka koji ne presušuju - priča ovaj uzgajivač.

Jeleni ujutru i navečer dobijaju žitarice preko automatskih hranilica. Tokom zime ishrana se pojača silažnim kukuruzom i sijenom. S početkom proljeća kreće ishrana i sa svježom travom.

O zdravstvenom stanju ovih životinja brine lokalna privatna veterinarska stanica.

- Veoma je teško liječiti divljač. Ukoliko dođe do neke povrede ili bolesti, 99% su šanse da će životinja uginuti jer jednostavno ne podnosi nikakve lijekove. Ono što mi činimo je tretiranje protiv parazita pa im ubacujemo tablete u hranu i vodu, a sve drugo se nije pokazalo efikasnim - kaže vlasnik.

On pojašnjava da trenutno u uzgajalištu ima i 120 jelena lopatara, odnosno 80 ženki i 40 mužjaka. U narednom periodu slijedi telenje pa Muratović očekuje minimalno 60 mladunčadi.

- Njih smo nabavili isto 2016. godine. U početku smo kupili 44 grla iz Hrvatske i Austrije i dobro su se pokazali. Taj broj smo utrostručili i bio bi još veći da nismo imali probleme sa psima lutalicama - podsjeća Mujo i dodaje da bi davno odustao od ovog posla da nije zavolio jelene.

Inače, ideja za uzgoj došla je iz regije.

- Ideju smo dobili od naših poslovnih prijatelja iz Hrvatske. Imamo dugogodišnje prijatelje u Osijeku i Đakovu, koji imaju velike farme jelena. Tako se rodila ideja da i mi s tim počnemo u BiH. Nismo prvi, ima još nekoliko farmi - priča Mujo Muratović.

On ističe da je u BiH sve manje takvih farmi jer nije uređen sistem u BiH kao u zemljama regije.

Primjera radi, u BiH se za uzgoj divljači ne mogu ostvariti poticaji od države.

- Sve manji broj opstaje i sve manje ljudi odlučuje da se bavi uzgojem divljih životinja. Prvobitno je to bilo zamišljeno da to bude lovište i komercijalni lov. Međutim, zakonski to kod nas nije uređeno zato što zakon o lovstvu nije usvojen, postoje tri krovna saveza, itd. U međuvremenu kod nas se rodila ogromna ljubav prema tim životinjama i mi smo tako odustali od te ideje - kaže Muratović za Nezavisne.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.