NavMenu

Kako pravilno uzgajati kalifornijske gliste?

Izvor: eKapija Nedjelja, 18.04.2021. 11:34
Komentari
Podeli

IlustracijaIlustracija
Najveći proizvođači kalifornijskih glista i lumbrikohumusa u Evropi su Holandija, Španija i Italija. Sve države koje se bave uzgojem kalifornijskih glista imaju izuzetne rezultate u razvoju svih grana poljoprivrede, kao i pozitivan uticaj na okolinu što se manifestuje kroz preradu organskog otpada koji gliste preradom vraćaju u prirodu bez štetnog uticaja na okolinu.

Uzgojem glista prerađujemo otpad koji bi u svakom slučaju završio na njivama ili gradskom otpadu. Mali broj lokalnih zajednica kod nas razdvaja organski otpad koji ako se adekvatno ne odvaja, može izazvati negativne posljedice po atmosferu i čovjekovu okolinu. Takođe, papir, razgrađena piljevina sa kućnim organskim otpacima i pokošena trava se koriste za ishranu glista. Stajsko đubrivo je jako dobra hrana za gliste odnosno mikroorganizmi koji đubrivo razgrađuju. Upotrebom humusa od glista značajno se obogaćuje zemljište koje bolje zadržava vodu, bolja je aeracija, poroznost, tekstura i smanjuje se erozija zemljišta, prenosi sajt Savjetodavna Srpske.

Četri osnovna uslova za uzgoj kalifornijskih glista:

- Izbor mjesta
- Oprema
- Leglo i materijal za gradnju
- Priprema podloge

Izbor mjesta

Teren za uzgoj glista mora biti zaštićen od vjetra, da nije blizu saobraćajnice i da ima mogućnost odvođenja oborinskih voda bez obzira na nagib. Treba izbjegavati blizinu šuma od četinara, hrasta i oraha. Leglo ne smije biti u blizini sunca i potrebno je obezbjediti 80-90 % relativnu vlažnost vazduha.

Oprema

Neophodna oprema i alat koji su potrebni: lopata, grablje, građevinska kolica, kanta za zalivanje, aparat za mjerenje vlage i temperature, lakmus papir za provjeru pH vrijednosti podloge u leglu.

Leglo i materijal za gradnju

Materijal za gradnju legla zavisi o uzgajivaču, koliko će legla trajati. Mogu biti od drveta, betona, starih cigli, plastike i sl. Najvažnije je da leglo zaštitimo od predatora (krtica), protiv koje stavljamo čeličnu ili plastičnu mrežu sa malim otvorima. Najbolje je stavljati geotekstil. Gornja zaštita je, takođe, od mreža ili plastike od trstike i sl. Leglo kalifornijskih glista je količina glista koja u leji (sanduku), površine 2 m² za jednu godinu preradi jednu tonu organskog otpada (stajnjak, slama, lišće, kukuruzovina, karton, ostaci hrane i sl.). Pored toga od jednog legla za godinu dana razmnoži se još tri od pet novih legala.

Priprema podloge

Za dobru pripremu legla potrebno je dva mjeseca unaprijed napraviti leglo i unutra staviti pripremljenu hranu (otpatke, stajnjak i sl.), kako bi ista bolje zrela i kako bi je gliste mogle odmah konzumirati. Hranu je potrebno usitniti i svaki mjesec dana prevrnuti, kako bi vazduh podstakao razgradnju hrane. Trebamo voditi računa koji stajski đubar koristimo (goveđi, konjski i sl.), pošto neke vrste kao konjski i zečiji stajnjak mogu odmah da se koriste za ishranu glista jer imaju manje amonijaka i soli.

Optimalni uslovi za uzgoj kaliforniske gliste:

Temperatura od 15-20 ° C ( min 4, max 30).

Vlaga 80-90 % (min 60, max 90 %).

Ph vrijednost 5-9.

Кako bi se gliste mogle nesmetano razvijati potrebno je Ph vrijednost održavati u rasponu 5-7. Niže Ph pogoduju razvoju gljivica koje su kvalitetnije za gliste dok više vrijednosti pogoduju rastu bakterija. Održavanjem normalnih pH vrijednosti legla pomaže konzervaciji azota u podlozi i smanjuje opasnost po gliste isparavanjem amonijaka. Dodavanje CaCO3 (kreč), vrši se ako je utvrđena prekomjerna kiselost provjerom sa lakmus papirom, rasipanjem 200-300 grama/leglu.


Hrana za kalifornijske gliste


Najbolji rezultati što se tiče reprodukcije postižu se prehranom iz mulja otpadnih voda (oprez zbog patogena), dok se ishranom sa životinjskim i biološkim otpadom rezultati smanjuju za oko 50%. Međutim, razne vrste stajskog đubriva su najpristupačnija hrana za uzgoj glista.

Takođe, prilikom upotrebe stajskog đubriva moramo biti oprezni jer su pojedina đubriva od različitih životinjskih vrsta, različito rastvorljiva što je jako bitno pri ishrani glista. Najpogodnije je goveđe stajsko đubrivo jer je ono najlakše probavljivo samo terba da "odleži", dva do tri mjeseca.

Кonjski stajnjak je dobar kao toplotni izolator zbog sporog sazrijevanja te ga je poželjno miješati sa drugim sastojcima zbog niskog sadržaja proteina i minerala. Stajnjak od peradi nije preporučljiv zbog dugog perioda sazrijevanja te ga je potrebno miješati sa drugim materijalima u odnosu 10 % stajskog đubriva sa 90 % organski otpaci i sl.

Zečiji stajnjak se, takođe, koristi za ishranu glista samo moramo zečiji izmet isprati sa vodom, da se neutrališe alkalnost urina. Ostali materijali koji se koriste u ishrani su: papir, karton, otpalo lišće, slama i dr. Treba izbjegavati treset od četinara, lišće oraha (sadrži prirodni herbicid) i hrasta (sadrži tanin). Od papira izbjegavati kolor promotivni papir. Mogu se koristiti još i drvena strugotina, piljevina, kora ali se moraju miješati sa organskim otpadom, jer se sporo razlažu odnosno jako dugo je potrebno da se dovedu u fazu raspadanja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.