NavMenu

Uzgoj gljiva ima perspektivu - Fahir Hasanić iz Tešnja zapošljava 130 radnika i proizvodi godišnje više od 1.000 tona

Izvor: Agroklub Petak, 25.12.2020. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: kazmulka/shutterstock)
Fahir Hasanić iz Šija kod Tešnja, prije šesnaest godina odlučio se na uzgoj gljiva šampinjona, a danas važi za jednog od najvećih proizvođača ove vrste na području Bosne i Hercegovine. Za Agroklub je razgovorao o tome šta ga je nadahnulo da se okrene baš ovom sektoru poljoprivrede.

- Nakon što sam napustio vojnu službu, odlučio sam se da pokrenem vlastiti biznis. Imao sam neko predznanje o uzgoju šampinjona, kao i prazan prvi sprat kuće u koji sam smjestio gljivarnik. Najviše me je inspirisalo to što gljivarstvo nije bilo rasprostranjeno na području naše zemlje pa sam tu vidio svoju šansu - priča Hasanić za Agroklub, dodajući da iako je djelovalo kao veliki izazov, odlučio je uložiti sredstva i pokušati uzgajati šampinjone.

To mu je uspjelo pa je kasnije proširio proizvodnju u plastenike površine 400 metara kvadratnih, a sad ih uzgaja na dodatnih 10.500 kvadrata.

Porodično preduzeće Bio - Šamp danas zapošljava 130 radnika, a prvobitnu djelatnost uzgoja šampinjona usmjerili su i na bukovače i zlatni šampinjon, te uvoz repromaterijala potrebnog za ovu proizvodnju. Godišnje proizvedu 1.200 tona šampinjona, 45 t bukovače i tri tone shiitake gljiva.

Uzgajaju i shiitake gljive

Jedini su registrovani i certificirani proizvođači skupe i cijenjene shiitake u našoj zemlji. Shiitake ili japanska gljiva sadrži dosta minerala (kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum), mnoštvo vitamina B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12), amino kiseline i biljna vlakna

Zbog svojih izuzetnih ljekovitih svojstava, one su veoma cijenjene u drevnoj kineskoj medicini. Na Dalekom istoku vlada mišljenje da shiitake štite organizam od raznih degenerativnih bolesti, spriječavaju niz organskih poremećaja, uništavaju stanice raka, pročišćavaju tijelo od štetnih materija, daju energiju i podižu nivo vitalnosti organizma.

- Ove godine imali smo ograničen uzgoj shiitake gljiva. Zbog korona virusa restorani ne rade u punom kapacitetu pa je i potražnja bila slabija. Ova vrsta je egzotična i skuplja nego šampinjoni i bukovača, smatra se luksuzom. Iako su vremena teška, mi smo zadovoljni količinom koju uzgojimo i prodamo - objašnjava naš sagovornik.

Dodaje da najveći problem proizvođačima gljiva predstavljaju uzgajivači koji nisu registrovani, odnosno, rade "na crno". Oni kao firma koja zapošljava 130 radnika, ispunjavaju sve obaveze prema državi. Poštuju sve standarde za proizvodnju hrane. Posjeduju i HACCP, ISO 9001:2008 i GLOBAL GAP certifikate. Sve to iziskuje velike troškove, koje proizvođači "na crno" nemaju pa je samim tim potrebno više truda i ulaganja da bi posao išao kako treba.

Svoje proizvode plasiraju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a osim u manjim radnjama moguće ih je naći i u svim većim tržnim centrima u našoj zemlji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.