Izvor: eKapija | Utorak, 22.09.2020.| 15:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Eko Bosanska Posavina počela berbu prvih lješnika - Instaliran i pogon za sušenje

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Firma Eko Bosanska Posavina je zvanično otvorila prvu berbu lješnika na plantažama koje je ovo preduzeće formiralo u Kulini, a tom prilikom predstavljen je i novi pogon za sušenje ovog orašastog voća, prenosi Derventacafe.

Svoje plodove, nakon sedam godina, donijeli su zasadi koji su prvi zasađeni na površini od oko 20 hektara, a još toliko ima pod šestogodišnjim zasadom, kaže tehnolog Branislav Čokić.

– Ti zasadi su na početku svog perioda rodnosti i na njima očekujemo prinose između 1000 i 1500 kilograma na 500 sadnica, odnosno od 500 do 1000 kilograma za šestogodišnje zasade. Nabavili smo mašinu za prijem, prečišćavanje i sušenje, te skladištenje našeg konačnog proizvoda – lješnika u ljusci, kojeg prodajemo PP Orahovica - kaže Čokić, dodajići da je plan da u narednih šest godina pod lješnicima sa sadašnjih 175 bude 500 hektara.

On je dodao da Derventa i Posavina imaju dobre preduslove za razvoj ove kulture, te da je trenutno u Derventi zasijano ukupno 270 hektara.

– Eko Posavina ima sopstvenu rasadničku proizvodnju za sebe i kooperante i ona nam daje 60.000 sadnica godišnje. Kooperantima nudimo sadnice, savjetovanje i operativne usluge, kao i otkup, koji nudimo i proizvođačima koji nisu naši kooperanti. Na našim zasadima dominira rimska sorta, dok je pomoćna sorta istarski - otkriva Čokić.

Direktor Eko Bosanske Posavine Pero Matić naglasio je da se ovo preduzeće, osnovano 2007. godine, primarno bavi ratarstvom i da obrađuju 1750 hektara površina na kojima su zasađene žitarice i uljarice. Zapošljava 50 stalnih i više sezonskih radnika.

– Prije 7 godina smo došli na ideju da pokrenemo proizvodnju lješnjaka, sada smo ubrali prve rodove, a širenje ćemo nastaviti i dalje. Oko 70 hektara zasada nalaze se na parcelama naših kooperanata kojim pružamo čitavu uslugu potrebnu za proizvodnju. Dok ne budemo imali veće površine i prinose proizvodićemo lješnik u ljusci, a onda planiramo nabaviti i pogon za kalibriranje i krckanje - kazao je Matić.

Prije sedam godina smo bili smo prisutni kada su zasađeni zasadi koji danas daju prve plodove, rekao je načelnik opštine Milorad Simić.

– Zadovoljstvo je posjetiti nešto što je postala ozbiljna sadašnjost i što će biti ozbiljna budućnost. Dobar su oslonac za kooperante, organizovan posao koji je dobro funkcioniše i u kojem su radnici zadovoljni. Prije 7 godina smo u Pravilnik o podsticajima uveli i lješnik, a ovu priču podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede - poručio je Simić, dodajući da će zemljoradnja uvijek imati podršku lokalne uprave.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.