NavMenu

Porodica Konjić iz Zenice uzgaja biljku 40 puta slađu od šećera - U kombinaciji sa čajevima prave tečnu steviju

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 24.08.2020. 09:44
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: angelakatharina/shutterstock.com)Ilustracija
Edina Konjić iz Zenice i njena porodica imaju mali kućni obrt Eko Etna i proizvodi od voća i povrća, ljekovito i začinsko bilje dio su palete njihovih proizvoda.

Biljke i čajeve beru na Vlašiću i na Neretvi, a pekmeze i ostale proizvode rade od voća i povrća iz Koraja, jer je Edinin muž porijeklom iz tog kraja.

Konjići su otišli korak dalje i jedini u BiH počeli proizvoditi steviju, biljku koja je zamjena za šećer, od kojeg je 40 puta slađa. Pomiješali su je i sa čajevima, a napravili su i tečnu steviju.

- Uzgajamo je već devet godina. Znali smo imati po 800 sadnica. To je odlična biljka. Slađa je od šećera, zamjenjuje ga, a ne škodi. Pomaže dijabetičarima, stimuliše gušteraču i tjera je na rad i čisti krvne sudove. Ljudi koji su završili hemioterapije ili poslije operacije, djeca sa ešerihijom steviju smiju koristiti. Ne izaziva žgaravicu, pomaže u odvikavanju od pušenja i u mnogim je dijetima jer ima nula kalorija - pojasnila je Edina ljekovita svojstva stevije.

Dodaje da biljku sami proizvode tako što svake godine ostave nekoliko sadnica da procvjeta i ostavi sjeme. U proljeće prave rasad pa ga prodaju po 3 KM i šalju poštom u cijelu BiH.

Stevija se može miješati i pakovati sa čajevima, nastavlja Edina. Ona je odlučila da ovu biljku pomiješa sa ostalim čajevima koje je ubrala i tako stevijom zasladila nanu, kamilicu, majčinu dušicu, zovu i brusnicu.

- Nana sa stevijom je 2017. godine dobila Zlatnu medalju na ZEPS-u i ponosni smo na to. Mislim da smo jedini u regiji koji imaju takve čajeve - kaže Edina i pojašnjava da je stevija jedina biljka koja se suši na suncu i može podnijeti i 200 stepeni Celzijusa, a neće izgubiti ljekovitost.

Ove godine Konjići su odlučili napraviti i tečnu steviju. Kap tečnosti dodaje se u kafu, čaj, običnu vodu i to ubija želju za slatkim. Svi proizvodi obrta Eko Etna ispitani su i certificirani.

- Od ovog se može imati solidna plata. Teško je naći radnike. Zasad radimo muž, djeca i ja. Ponekad kada imamo veće branje potražimo nekoga. Korona nas je unazadila. Malo smo i preko interneta prodavali - ističe ova žena i naglašava da je steviju malo teže prodati preko interneta jer je potrebna degustacija uživo i objašnjenje koliko je stevija korisna.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.