NavMenu

Mega Natura iz Breze želi uvećati proizvodnju organskih džemova - Najavljuju intenzivni otkup od domaćih proizvođača

Izvor: eKapija Utorak, 18.08.2020. 08:37
Komentari
Podeli

(Foto: farmabih.ba)
Dozvoljavamo posjetiocima da uđu u naš voćnjak i beru voće koje im se sviđa, kaže Šefket Hrustanović, vlasnik voćnjaka Baš Bašča i Mega Nature, kompanije za preradu voća iz Breze.

U periodu od 2005. do 2010. godine, Šefket je na deset hektara zemljišta posadio organski voćnjak, a 2018. godine je osnovao kompaniju. Sada godišnje proizvedu blizu 200 tona šljiva, krušaka i jabuka, te manje količine trešanja, višanja, kupina i malina. Polovinu toga prodaju u voćnjaku a ostatak prerade, prenosi sajt projekta Sweden/USAID Farma II.

- Gospodin koja su jednom došao u naš voćnjak me pitao da li ga iskorištavam time što on sam bere voće koje će kupiti i rekao sam da je to tačno - nastavlja Šefket.

- Ali tada sam mu rekao i to da će on vjerovatno odabrati voće koje mu se najviše sviđa. To je nešto što mu niko drugi ne bi dopustio. Ljudi rijetko puštaju druge da lutaju u njihovim voćnjacima, ali to je način na koji mi želimo da radimo. To je naš način - kaže on.

Organski proizvodi i agroturizam

U početku je voće iz Baš Bašče prodavano svježe. Kako su prinosi rasli uz kontinuiran razvoj i usavršavanje uzgoja, počeo se javljati višak plodova. Tako su 2012. godine Šefket i njegova porodica počeli prerađivati voće i praviti prirodne sokove, džemove i druge proizvode kao što su oguljene i suhe šljive kao i voćna punjenja za kolače.

- Kod kuće smo prerađivali onoliko voće koliko smo mogli koristeći ograničenu opremu koju smo imali, pa smo se za pomoć obratili prijateljima i partnerima kako bi nam pomogli da preradimo ostatak. Naravno, morali su da prate naša upustva - kaže Šefik.

Njihov trud uložen u preradu voća se isplatio, pa su 2014. godine, na sajmu hrane u Nirnbergu dobili priznanje za najboljeg proizvođača soka od šljive na cijelom Balkanu.

Baš Bašča je također postala i mjesto za agroturizam. Uz malu farmu životinja, dječje igralište, malo jezero sa splavom, mjesta za roštiljanje i mogućnost vožnje traktorom kroz voćnjak, Baš Bašća privlači mnogo posjetitelja, uključujući i 5.000 stranih posjetilaca godišnje.

Kako bi dobio izvoznu dozvolu, osim Baš Bašće, Šefket je registrovao i Mega Naturu. Oni sada proizvode 15 organskih voćnih proizvoda pod markom Zlatija.

Širenje proizvodnje

Ubrzo nakon osnivanja, Mega Natura je počela izvoziti u Njemačku, Australiju i Saudijsku Arabiju. Također su počeli prodavati svoje proizvode u 15 trgovina sa organskim proizvodima u Sarajevu, te u 15 Bingo supermarketa širom BiH. Kako je potražnja za njihovim proizvodima rasla, više se nisu mogli oslanjati na prijatelje i partnere kako bi im pomogli u proizvodnji. Stoga su se odlučili da nabave svu potrebnu opremu i da diverzifikuju proizvodnju.



Tražeći podršku za ovaj značajan poduhvat, Mega Natura se prijavila za nepovratna sredstva koja dodjeljuje projekat Sweden/USAID FARMA II. Uz podršku projekta oni su kupili sušaru i mašine za pranje voća, vađenje koštica, blanširanje i rehidraciju.

- Sa novom opremom moći ćemo utrostručiti proizvodnju prerađenog voća. Mega Natura trenutno ima dva stalna radnika, agronoma i tehnologa, obje žene. Kada pokrenemo proizvodnju trebat će nam još najmanje dvoje uposlenika, kao i oko 85 sezonskih radnika da pomognu u berbi i pripremi voća - napominje Šefket.

Nadalje, započeće i proizvodnju čipsa od kruške i jabuke i mješavina suhog voća.

Šefket ne planira proširiti voćnjak, niti zaustaviti prodaju svježeg voća. Umjesto toga, planira da počne kupovati organsko voće od drugih poljoprivrednika u tom području. Uz povećanu proizvodnju, Zlatija proizvodi bi uskoro trebali postići veće tržišne udjele, kako u BiH, tako i na međunarodnom tržištu. U međuvremenu, organski voćnjak i prirodni džemovi i sokovi ostaju Brezini ključni atributi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.