Izvor: RTS | Subota, 09.05.2020.| 08:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Savjeti za uspješno uzgajanje začinskog bilja

Ilustracija (Foto: Madlen/shutterstock.com)
Ljekovito bilje se koristilo od davnina i, uprkos razvoju hemije nikada nije napušteno. Danas zbog koronavirusa mnogi danima na internetu traže idealnu kombinaciju čajeva ili smutija koji se pravi od voća i ljekovitog bilja. Kako bi vam svježe ljekovito bilje bilo na dohvat ruke i uspijevalo na prozoru ili terasi, istraživali smo kako se gaji i ko voli sunce, a ko hlad.

Nana, ruzmarin, žalfija, majčina dušica i origano, su biljke koje preko cijele godine daju prinos. Za njih nema zime. Uspijevaju i napolju i u kućnim uslovima. Dovoljna im je jedna daska na prozoru, kutak na terasi, a naravno, sve se ljepše širi kada je u bašti. Uz malo njege i mašte, baštica začinskog bilja može biti najljekovitiji, najmirisniji i najdekorativniji dio našeg životnog prostora.

Lavanda je korisna za mirisne kesice, nana za limunadu, žalfija za čaj, mirođija za čorbu, smilje za njegu lica, a matičnjak vole i pčele...

Začinsko bilje ne voli tvrdo tlo. Zemlja treba da bude propusna. Kada ga sadimo direktno u baštu to i nije problem, jer u bašti voda otiče, a, u uzdignutim lejama zemlja se još više cijedi.

Bitno je, takođe, kombinovati biljke, da jedna drugu ne bi ugušile. Nana i žalfija se dosta šire, pa ih treba saditi same ili malo dalje od drugih biljaka.

Biljke se mogu i grupisati. Kod grupisanja biljaka treba voditi računa o istim potrebama biljaka. Neke traže više toplote, a druge više vlage kao što su vlašac, origano i bosiljak. Saksija treba da bude plića a šira, ali prije sadnje prvo se uradi drenaža.

Važno je da korjen ne bude u vodi, ako previše zalijemo. Zato se koriste glinene kuglice a u supstrat se može dodati kokosov treset, koji daje dodatnu rastresitost i zadržava hranljive sastojke.

Čuvajte bilje i tokom zime

Porodica Matić više od 25 godina gaji začinsko bilje. Sin Veljko se priključio posljednjih pet godina i glavni "začin" u njegovom poslu je istrajnost, a najbolji, onaj koji je svjež.

- U kupljenim saksijama biljke mogu biti 10 do 15 dana i poslije ih treba presaditi u veću saksiju. Bitno je da se obezbijedi dosta svjetlosti. Ruzmarin, lavanda i majčina dušica mogu po cijeli dan da budu na svjetlosti, dok bosiljak, do nekih 12 sati, dok ne počne direktno zračenje sunca. Tokom cijele godine biljke se režu i one će stalno da izbacuju nove izdanke. Tokom zime ih ne treba mnogo zaliviti, jednom nedjeljno pomalo - objasnio je Veljko Matić, proizvođač začinskog bilja.

Biljke posađene u bašti orezuju se zimi na visinu od pet centimetara, da bi na proljeće krenule mlade biljke. One u saksijama sijeku se do ivice saksije.

Svježe začinsko bilje - što više režemo, više i bolje raste a ukus je intenzivniji. Ali i kada je sušeno iz naše bašte, užitak je veći.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.