Izvor: Agroklub | Utorak, 18.02.2020.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uzgoj koza isplativ uz predan rad - Kozlari iz Gruda pozivaju zainteresovane da se priključe

(Foto: Ekaterina Belova/shutterstock.com)
Četiri kozlara iz općine Grude te jedan iz Rakitna u općini Posušje, proizvođači su kvalitetnog kozjeg mlijeka po zahtjevnim standardima Evropske unije. Mario Prlić je predsjednik udruge Alpina u kojoj su još Vinko Dumančić, Jerko Biško, Ivica Tomas i Mate Glavota. Njih petorica posjeduju ukupno oko 450 koza koje zahvaljujući prirodno bogatoj ispaši sa pašnjaka zapadne Hercegovine daju kvalitetne proizvode.

Sve koze koje drže su pod veterinarskim nadzorom, cijepljene su i označene. Mlijeko se testira na bakterije i ureu, krv koza se šalje u institut u Bihać, a mljekara Puđa kao otkupljivač, upravo zahvaljujući ovakvom pristupu svoje proizvode izvozi u EU.

Poziv i drugima da se priključe

Petorica kozlara iz udruge prošle su godine predali oko 120.000 litara mlijeka navedenoj mljekari, a svaki litar se plaća preko računa. Na taj način se tačno zna koliko podsticaja dobija svaki pojedini vlasnik farme od Federacije i županije. Također se ovaj posao može nazvati solidnim porodičnim biznisom, u kojem je rad mukotrpan ali isplativ, dovoljan za podmirenje životnih troškova, školovanje djece i slično, a kozlari nisu jedni drugima konkurencija, obzirom na činjenicu da je potražnja za ovim mlijekom velika.

- Na tržištu je, za razliku od kravljeg, nedostatak kozjeg mlijeka. Stoga je ovo pozitivna priča koja bi trebala još jače zaživjeti a treba pohvaliti i općinu, resorno ministarstvo u županiji te Federaciju na potpori. Uz sve to, treba još znati da je rad u kozlarstvu mukotrpan. Nema robotizirane mužnje, sve je ručno. Ali je i isplativ - zaključuje Tomas, koji zajedno sa suprugom i šestero djece, uz koze drži i krave te magarad, ali farmu koza planira širiti.

Predan rad i bogata priroda - dobitna kombinacija

I Mate Glavota ima također šestero djece koja pomažu koliko mogu u poslu, a i on planira širenje stada barem za 100%. To će biti itekako lakše ukoliko institucije podupru kozlare, što su uostalom i obećale.

Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude je osobno obećao kozlarima da će im pomoći koliko je god u mogućnosti, a posebno se to odnosi na infrastrukturne projekte, elektrifikaciju ostalih farmi pošto trenutno tek dvije imaju priključenu električnu energiju, kao i poboljšanje prilaznih puteva do farmi.

Predsjednik udruge Alpina ističe da će učiniti sve da ne moraju ići vani .

- Ovaj posao obećava i zato ćemo dati sve od sebe i ustrajati. A ima još ljudi koji bi slijedili naš primjer što će, uz pomoć općine Grude, županije i Federacije, nadamo se, biti uskoro moguće.

Trenutno stanje i prognoze s kojima raspolažu kozlari iz Gruda i zapadne Hercegovine, doveli su do toga da u ovom poslu prevladavaju stimulativni uvjeti rada u kojima se rad isplati. Jerko Biško bavio se deset godina ovčarstvom, a kada se na tržištu pojavila mljekara Puđa, prešao je na kozlarstvo.

- Na kozlarstvo sam prešao jer je mljekara pokazala normalan i realan odnos prema uzgajivačima, a također bi se zahvalili i općini na čelu sa načelnikom Grizeljom na potpori. Što se cijene mlijeka tiče, uvijek može bolje ali i ovakvo je stanje zadovoljavajuće - istaknuo je Biško, a uputio je i savjet onima koji razmišljaju o bavljenju kozlarstvom - Kozlarstvo je u uzlaznoj putanji, trenutno je blistava budućnost u ovom poslu, ali je to posao bez odmora i blagdana, s obvezama koje traju 365 dana godišnje.

Dojam koji ostavljaju ovi odgajivači je taj da posao ima izglede da bude uspješan, a kako je svaki pojedini član udruge uputio riječi zahvale institucijama, izgleda da su i one to prepoznale. Uz njih, prirodno bogati uvjeti proizvodnje kozjeg mlijeka te predan rad čine dobitnu kombinaciju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.