Izvor: eKapija | Utorak, 11.02.2020.| 14:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mala pivara može da se kupi za oko 15.000 EUR - Povrat uloženog novca i zarada relativno brzi

Ilustracija (Foto: Kirill Z/shutterstock.com)
Kraft pivarstvo postalo je ozbiljan posao koji može donijeti i sasvim ozbiljnu zaradu. Mini pivare našle su svoj put i do ugostiteljskih objekata, pivnica, pabova i restorana.

Na ovaj način oni privlače nove goste i zadržavaju stare, a tako napravljena piva postaju brend lokala. Najbolji izbor su točena piva koja svojom sviježinom zadržavaju najbolje karakteristike, piše Beer Style.

Mini pivare ne iziskuju velika ulaganja od 80.000, 90.000 ili 100.000 EUR. Za njih nije potreban veliki prostor, čitave hale, male su i praktične, jednostavne za rukovanje, kao što nije potreban ni čitav tim ljudi da se stara o njima, već ih može opsluživati samo jedan čovjek.

Sam proces proizvodnje nije previše komplikovan, brzo se uči, samo se treba pridržavati proizvodnog procesa i recepture i treba strogo voditi računa o higijeni, jer pivo je osjetljiv proizvod. Za dobro kraft pivo presudni su kvalitetni sastojci. Da bi se do njih došlo više nije potrebna velika papirologija i "petljanje" sa uvoznim dozvolama, jer se sve može nabaviti na domaćem terenu - odlični svetski sladovi, hmeljevi i kvasci.

Visokokvalitetne engleske mini pivare idealne su za ovakvu vrstu poslovanja iz više razloga, od tehničkih performansi do mogućnosti proizvodnje manjih količina piva, sa maksimalnim kapacitetom od 2.000 litara i minimalnim od 25 litara.

Ono što posebno treba naglasiti i ponoviti je da ulaganje ne zahtjeva mnogo novca. Ovakva jedna pivara može se u našem regionu kupiti za oko 15.000 EUR. Uz dobro razrađen biznis plan, mogućnost povrata uloženog novca i zarade je relativno brza i vrlo izvjesna.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.