Izvor: Agroklub | Ponedjeljak, 02.12.2019.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Žir, pomalo zaboravljen dodatak u ishrani stoke - Popularan u organskom uzgoju

Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com)
Plodovi jeseni su raznovrsni i ima ih na sve strane, u njima uživaju ljudi, ali zahvaljujući svom vlasniku i životinje mogu da se oslade nekom jesenjom poslasticom. Ovo vrlo dobro zna Radmila Bošković iz sela Zabrežje, kod Obrenovca, čije se svinje ovih dana lijepo časte.

Ova vrijedna žena potvrdila je da stoka uživa u žiru. On je inače veoma važan u ishrani, zato Radmili nije teško da u svojoj sedamdest i drugoj godini i ne baš dobrog zdravlja, izađe u prirodu i nakupi ga za životinje. Kaže da je to prava poslastica njima i da ga grickaju kao mi kokice. Nije lako nakupiti, ali nije joj ni teško, naučila je da radi i ne drži je mjesto.

- Ja kupim žir za svinje kao i komušinu od berbe kukuruza. Imam ih šest - tri male i tri velike. One mnogo vole žir, to im je najzdravija hrana, samo im bacim bez neke posebne pripreme, kao kokama kukuruz i one ga tako pojedu - kaže Radmila.

Pretežno je zastupljen u mediteranskom pojasu, posebno na sjeveru Afrike, u Španiji i Portugalu. Plod je duguljast, odnosno cilindričnog oblika, a često ga poljoprivrednici koriste kao stočnu hranu. Naime njegovim konzumiranjem, poboljšava se ukus mesa kod stoke. U prosjeku jedna svinja pojede od 10 do 12 kilograma žira dnevno.

Popularan u organskom uzgoju svinja

Poznato je da su se i kod nas svinje hranile žirom. Danas je takva vrsta ishrane naročito popularna u organskom uzgoju. Žir je u pogledu kalorijske vrijednosti približno dvostruko slabiji nego zrnevlje žitarica. Stoka se može hraniti na ovaj način u jesen i početkom zime. Tada se u šumi sakupljaju njegovi plodovi i onda se daju u oboru. Može da se suši i na taj način čuva za zimu ili proljeće, pri čemu se savjetuje uklanjanje ljuski.

Danas se po Radmilinim riječima jako rijetko skuplja, a njegove plodove pored prekrupe i raznih vrsta koncentrata, danas malo ko i da koristi.

- Ljudi različito reaguju, neko me osuđuje, neko opet kaže svaka čast. Žira nema mnogo. Kada ima, ja nakupim po dva džaka i ostavim za hladne dane pa im dajem po šaku, uz jarmu i kukuruz - kaže ova domaćica.

Dodatak u kolačima i kao kafa

Glavni sastojak je tanin koji mu daje gorčinu, ali takođe može i da je ublaži. Tanina ima manje ako birate onaj koji još uvijek nije sasvim dozreo. Da biste ublažili gorak ukus, ogulite ga, skuvajte i mijenjajte vodu sve dok ne izgubi gorčinu.

Potom može da se suši, prži i melje. Na taj način dobija se brašno od žira, koje može da se koristi za spremanje hljeba, kolača i drugih ukusnih jela. Ako koristite ovo brašno, potrebno je da ga pomiješate sa drugim tipom, da biste dobili još zdravije i ukusnije tijesto. Da bi se napravila kafa ovo je postupak kako da ga tretirate: prvo mu skinete kapicu, a onda i koru. Zatim se siječe na sitnije dijelove. Potom se suši u rerni ili sušari, na umjerenoj temperaturi. Poslije se proprži da dobije smeđu boju. Melje se da se usitni do praha, isto kao kafa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.