Izvor: Agromedia | Ponedjeljak, 11.11.2019.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kikiriki - Usjev koji se primjenjuje od kuhinje do industrije

(Foto: Ildi Papp/shutterstock.com)
Kikiriki je porijeklom iz Južne Amerike, a danas se kikiriki gotovo svuda u svijetu i predstavlja jednu od 15 vodećih svjetskih prehrambenih kultura. Pored toga, jedna je od najvažnijih namirnica u međunarodnoj trgovini.

Svi dijelovi biljke se mogu komercijalno koristiti. Osim što se koristi u ishrani ljudi, upotrebljava se u medicini i kozmetologiji, za ishranu životinja i kao đubrivo.

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija, odnosno pasta od kikirija, dobija se kada se dobro izmrvi pečeni kikiriki. Ima široku primjenu u ishrani ljudi. Može da se maže na hljeb, tost, a koristi se i kao dodatak mesima, proteinskim pićima i kolačima.

Osim što se koristi u ishrani i u kulinarstvu puter od kikirija ima i druge praktične primjene u kući. Sa puterom od kikirikija možete da čistite kožni namještaj, cipele ili tašne. Ulje iz putera ne samo što će ih očistiti, već se im dati predivan sjaj. Takođe, može da se napravi zamka za miševe, jer ga oni obožavaju. Sa puterom od kikirikija možete da "popravite" vrata koja škripe, da skinete ulepljenu žvaku sa nečega ili da uklonite ljepak.

Brašno od kikirikija

Od izmrvljenog i odmašćenog ploda kikirikija pravi se brašno. U procesu izrade brašna koristi se pečeni kikiriki, koji se usitni u pastu i onda se istisne ulje. Rafinisanjem mase kikirikija koja je preostala nakon što je ulje istisnuto nastaje brašno. U svom sastavu može da sadrži i preko 50% proteina.

Odmašćeno brašno od kikirikija ima široku primjenu u kulinarstvu. Koristi se kao dodatak za pravljenje hljeba i drugih peciva, za pravljenje kolača, makarona, palačinki i pudinga. Takođe, koristi se u pripremi sladoleda.

Ulje od kikirikija

Kikiriki se koristi i za pravljenje prehrambenog ulja. Postoji nekoli vrsta kikirikijevog ulja: rafinisano kikirikijevo ulje, ekstra devičansko nastalo hladnim cijeđenjem, aromatično. Filtrirano rafinisano ulje koristi se za kuvanje i pravljenje margarina. Pošto je vrlo aromatično, kuvari ga koriste kao završno ulje, a proizvođači hrane ga koriste za aromatiziranje.

Industrijska upotreba kikirikija

Kikiriki ima različite industrijske namjene. Boje, lakovi, mazivno ulje, za poliranje namještaja; insekticidi i nitroglicerin se prave od kikirikijevog ulja. Sapun se pravi od saponificiranog ulja, a mnogi kozmetički proizvodi sadrže ulje kikirikija i njegove derivate. Od kikirija se pravi ardil, visokokvalitetna vuna biljnog porijekla. Ljuske kikirikija se koriste u proizvodnji plastike, zidnih ploča, abraziva, goriva, u izradi papira i izradi ljepka.

Hrana za stoku

Stabljike kikirikija se koriste kao hrana za stoku u zelenom i sušenom obliku, i kao silaža. Za ishranu živine i stoke koristiti se brašno od kikirikija u kombinaciji sa drugim brašnima, tako da se prave pogače koje imaju visok sadržaj proteina. Pogača od kikirikija se uglavnom koristi kao proteinski dodatak.

Nedavnim ispitivanjima se otkrilo da ishrana koja sadrži oko 20% brašna od kikirikija ima pozitivan uticaj na krave muzare i da one daju više mlijeka.

Kikiriki kao đubrivo

Opna kikirikija može da se koristi kao đubrivo. Kao svaka mahunarka, kikiriki vezuje atmosferski azot i na taj način poboljšava plodnost zemljišta za narednu kulturu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.