Izvor: Agromedia | Utorak, 29.10.2019.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Orah čendler ima široku primjenu - U punoj rodnosti daje više od 30 kilograma ploda po stablu

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)
Uzgoj oraha čendler može biti velika šansa za buduće voćare. Ima široku primjenu, a najčešće se koristi kao berzanska roba, pa mu je tržište veliko. Čendler ima primjenu i u industiji i kod konditorskih proizvođača, a dobija se i odlično orahovo ulje od njega.

U Srbiji je do sada podignuto oko 300 hektara orašara. Firma Misbell ima zasad površine 12 hektara. Razmak između redova je sedam metara, a između biljaka pet metara i to je sadnja koju oni preporučuju njihovim kupcima. Zasad je ušao u treću godinu i prvi je ozbiljan zasad u Srbiji.

- Na zasadu je primijenjena kompletna agrotehnika koju preporučuju kolege iz Turske. Prve četiri godine reže se isključivo ručno, a nakon četvrte godine rezidbe nema. Nije špalirski sistem uzgoja. Znači, isključivo ručna rezidba, po potrebi svake naredne godine, kada počne da rađa - navodi Jelena Gogić.

Pored sadnica koje pristižu iz Turske, Misbell ima sadnice koje gaje u Srbiji. Jednogodišnje sadnice dovoze, one se ovdje aklimatizuju i pretvaraju ih u dvogodišnje, jer firma ima velike ambicije da se proširi i regionalno.

- Prve tri godine plodovi se skidaju, a u četvrtoj godini se obavlja berba. Očekivani prinos po sadnici je od dva do četiri kilograma oraha u ljusci. Puna rodnost se predviđa oko devete godine, a najveća je od 12. godine. Tada se očekuje 30 i više kilograma prinosa - dodaje Gogić.

Od ove godine su i zvanični zastupnici fime Hasatsan za cijeli Balkan. To je najveća turska firma koja se bavi sakupljačima za jezgrasto voće.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.