NavMenu

Ljubičasti krompir zanemaren od tržišta - Naučnici ističu njegove zdravstvene benefite

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.09.2019. 10:13
Komentari
Podeli
(Foto: Leo_65/Unsplash)
"Purple Majesty" je specijalna sorta krompira – njegovo ljubičasto meso obiluje antocijanom koji se vezuje za obaranje holesterola u ljudskom organizmu.

Promovisanje zdravstvenih benefita koje osigurava konzumacija ljubičastog krompira moglo bi da objezbedi njegovu promociju i dobijanje na važnosti te da podstakne proizvodnju. Potrošnja svježeg krompira u posljednjih nekoliko godina je opala usljed povećanog fokusa potrošača na brzu hranu i jednostavnije pripreme obroka, a u prilog mu ne ide ni fama da je riječ o namirnici koja je nezdrava i deblja.

Nedavni procvat u proizvodnji bobičastog voća uzrokovan je zdravstvenim benefitima od konzumacije antocijana koji se nalazi u bobičastom voću. Upravo je ovaj pigment zaslužan za plavu, crvenu, odnosno ljubičastu boju voća. Konzumiran u odgovarajućoj količini, ovaj pigment se povezuje sa smanjenjem holesterola, redukcijom dijabetesa tipa 2 te rizika pojave raka.

Britanski proizvođač krompira, Albert Barlett (Albert Barlet), 2010. godine na tržište je lansirao sortu krompira poznatu pod imenom Purple Majesty. Ova sorta krompira ljubičastog mesa uzrokovanog pigmentom antocijana do sada nije posebno prepoznata na tržištu. Njeni proizvođači smatraju da bi se pravilnom promocijom prednosti koje na ljudsko zdravlje ima konzumacija ove sorte mogla podstaći potrošnja pa tako i proizvodnja, prenosi Agrosavjet.

- U zadnje vrijeme nas sve više zabrinjava činjenica da se proizvodnja okreće prema onome što bi potrošači kupovali, a ne prema onim proizvodima koji su dobri za zdravlje. Ukoliko budemo u mogućnosti da plasiramo ljubičasti krompir na tržište kroz promociju njegovih zdravstvenih svojstava, to bi moglo značajno da doprinese konzumaciji antocijana, čija je konzumacija u proseku vrlo niska - pojašnjava Cathie Martin (Kati Martin), profesor na britanskom univerzitetu.

Uprkos tome što predstavljaju veliki izvor energije, vlakana, vitamina i kalijuma, krompiri nisu na listi namirnica koje se preporučuju za obaveznu svakodnevnu konzumaciju. Ipak, istraživači vjeruju da bi upravo ljubičasti krompir ovu situaciju mogao promijeniti, zahvaljujući velikom udjelu antocijana. Ističu da nisu pobornici pomfrita, ali konzumacijom ljubičastog pomfrita u salati mogao bi se povećati i unos antocijana, a time i njihovo blagotvorno djelovanje na zdravlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.