Izvor: Blic | Petak, 27.09.2019.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šta je isplativo gajiti na 10 ari zemlje?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com)
Sa skromnih 10 ari poljoprivrednog zemljišta moguća je zarada, ali je potrebno dobro isplanirati šta posaditi, od ljekovitog bilja, do kupina, jagoda ili borovnica.

Ulaganja u proizvodnju ljekovitog i začinskog bilja nisu velika, a zarada je više nego solidna. Na ovoj površini se od nevena može zaraditi oko 1.000 EUR, a od bijelog sljeza 2.000 EUR.

Stručnjaci kažu da uvijek vredi uložiti novac u kantarion, matičnjak, neven, bokvicu, kamilicu, bijeli sljez, mirođiju i peršun, piše Blic. Profitabilni su i žalfija, valerijana, timijan, bosiljak, korijander, anis, origano i ehinacea.

- Ulaganja većinom odlaze na sadni materijal, a ko ima više novca, pravi plastenik. Početnici bi trebalo obavezno da posade matičnjak, koji živi 10 godina, pa nema ulaganja u sadnice svake godine - kaže uzgajivač Boris Đačić iz Petrovaradina kod Novog Sada.

Kada je riječ o borovnicama, sve češće se uzgajaju na manjim površinama. Prvi veći rod očekuje se u trećoj godini, četvrtom se pokrivaju ukupni troškovi, a u petoj se zarađuje. Prodaja je zagarantovana, većina ide u izvoz,

Na malim posedjima spas mogu biti i plastenici i staklenici.

Žarko Ilin, profesor sa Departmana za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kaže da je na ovoj površini moguće sagraditi plastenik tunelskog tipa, koji će znatno popuniti kućni budžet:

- Ljute paprike, paradajz, krastavci i razno drugo povrće donose zaradu. Savjet je udruživanje sa još nekoliko porodica. Ta površina i bez plastenika dovoljna je da zadovolji potrebe četiri porodice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.