Izvor: Večernje novosti | Petak, 20.09.2019.| 09:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Porodica Dardić iz Gradiške proizvodi organski humus vrhunskog kvaliteta - Idealan za cvjećarstvo i plasteničku proizvodnju

Ilustracija (Foto: Phoenixns/shutterstock.com)
Kada je prije deset godina penzioner Gojko Dardić došao na ideju da od obližnjeg Konjičkog kluba Posavko iz Gradiške otkupi sav stajnjak i preradi u lumbrihumus, niko mu nije vjerovao. Gojko je na odlagalištu stajnjaka napravio komore, "uselio" kalifornijske gliste i pravi prvoklasni humus, bez premca u odnosu na slične proizvode. Priznaje da je mnogo čitao, proučavao, konsultovao stručnjake dok nije savladao ovaj posao.

- U konjičkom klubu, koji je od moje kuće udaljen nekoliko stotina metara svakodnevno se dobija određena količina najkvalitetnijeg stajnjaka. Ja ga stavljam u komore i dodajem vodu. Nakon prerade lumbriumus prosijavam, zavisno od potrebe, na tri ili deset milimetara - kaže Gojko.

Uzorke lumbrihumusa Gojko Dardić nosio je na analizu u Banjaluku i Bihać. Rezultati su iznad očekivanja. Humus je ekstra kvaliteta, sa visokim udelom hranljivih elemenata i mikroelemenata, idealnom PH vrijednošću i drugim parametrima.

- Lumbrihumus koji proizvedem i koji je ispitan laboratorijski, idealan je za cvjećarstvo, plasteničku proizvodnju ili uzgoj rasade. Vidi se to kad uzmete humus u ruke. On ima crnu boju, homogen je, bez primjesa. Ništa mu ne dodajem, riječ je o čisto organskom proizvodu - kaže Gojko.

U ovom poslu učestvuju Gojko i supruga Bosiljka, i još četvoro ukućana. Uskoro će krenuti i proširenje proizvodnje.

Gojko i supruga Bosiljka koriste lumbriumus i za svoje potrebe. U omanjim plastenicima proizvode ekstra kvalitetno povrće. Paprika i paradajz su potpuno zdravi, stabljike su dostigle i do dva metra u visinu.

- U moje plastenike ne ulazi prskalica sa pesticidima. Radimo sve organski, zdravo, što je i vidljivo golim okom. Evo, pogledajte, ja i moja Bosa meljemo paradajz za domaći sos i kečap. Po boji se vidi da je sve kvalitetno, bez mrvice hemije - kaže Dardić.

Dardić se u potpunosti posvetio ovome poslu. Nabavio je instrument koji automatski pokazuje vlažnost i kiselost humusa i zemljišta u plastenicima, odštampao je deklaracije za lumbrihumus, u toku je i izrada separatora, koji će mu ubrzati i pojednostaviti posao.

U trenucima odmora proučava stručnu literaturu, pretače nove ideje u praksu i sve to u 73. godini, jer se kako kaže uz lagani rad i privređivanje osjeća znatno vitalnije i mlađe.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.