Izvor: eKapija | Četvrtak, 19.09.2019.| 15:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Organizovana proizvodnja pasulja u PZ Agronova - Uzgajivači ciljaju na velika preduzeća i restorane

Ilustracija (Foto: mertcan/shutterstock.com)
U ponedjeljak je u dubičkom selu Ličani održana manifestacija "Dani pasulja". Na parceli domaćina Draška Vlajnića i u organizaciji Poljoprivredne zadruge Agronova iz Novog Grada prikazano je mašinsko skidanje i čišćenje pasulja, te su predstavljeni rezultati rada i dalji planovi Zadruge kada je u pitanju organizovana proizvodnja pasulja i drugih kultura, prenosi sajt Savjetodavna Srpske.

Riječ je o novoosnovanoj zadruzi, koja je za veoma kratak period svog postojanja i rada postigla značajne rezultate. Manifestaciji su, pored članova zadruge prisustvovali i drugi zainteresovani proizvođači, predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske, predstavnici opština…

- Za nešto više od godinu i po dana postojanja i rada zadruge uspjeli smo organizovati respektabilnu proizvodnju pasulja sa svojim kooperantima i drugim proizvođačima. Pored toga, uspostavili smo i otkup voća i povrća, prije svega jabuke, jagode, zatim paprike, luka, kupusa i drugih kultura. Radimo isključivo sa lokalnim proizvođačima, pri čemu je područje djelovanja Zadruge prošireno i van granica opštine Novi Grad, prema Krupi na Uni, Prijedoru, Oštroj Luci, Kostajnici i Kozarskoj Dubici – rekao je direktor Zadruge Darko Vujanović.

Inače, ove godine je u organizaciji Zadruge zasijano 16 hektara pasulja, pri čemu je šest hektara u kooperantskoj proizvodnji, dok se ostatak odnosi na ugovorenu proizvodnju. Gajene su sorte poput zelenog golubka i šarenog pasulja, pri čemu je kvalitet pasulja zadovoljavajući, iako je proizvodnja pretrpjela značajne štete tokom majskih poplava.

Mogućnost prikazanog mašinskog čišćenja pasulja u mnogome olakšava posmatranu proizvodnju, na način da višestruko ubrzava pomenutu operaciju i u velikoj mjeri smanjuje potrebu za ljudskim radom.

Potrebno je napomenuti kako je ove godine deset kooperanata Zadruge podržano kroz Program razvoja ruralne konkurentnosti (RCDP), projekta koji se finansira iz sredstava Međunarodnog fonda za ruralni razvoj (IFAD), a kojeg implementira Jedinica za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Kada je u pitanju plasman pasulja, ali i drugih kultura na tržište, zadruga Agronova ima veoma interesantan i uspješan koncept djelovanja. Najveći dio proizvodnje je usmjeren prema velikim kupcima – restoranima. Pri tome, ciljno tržište su velika preduzeća koja posjeduju restorane i pripremaju hranu za svoje radnike. Pored toga, u narednom periodu će se obuhvatiti i segment tržišnih lanaca, kako bi proizvodi Zadruge bili dostupni i drugim potrošačima.

– Naš pasulj je veoma kvalitetan i interesantan za restorane. Brzo se kuva, bude gotov za dva sata. Isporuka prema kupcima se vrši svake sedmice, pri čemu je cijena odgovarajuća. U planu je da se od ove jeseni, pored pasulja započne i sa pripremama za proizvodnju dodatnih kultura za kojima pomenuti restorani imaju potražnju, na prvom mjestu krompira i crvenog luka. Na taj način ćemo biti u prilici da ciljnom tržištu ponudimo osnovne namirnice od kojih se prave jela – navodi Vujanović.

Osim navedenih, planovi Poljoprivredne zadruge Agronova u narednom periodu usmjereni su i na preradu poljoprivrednih proizvoda, prije svega proizvodnju kiselog kupusa, kiselih krastavaca i drugih prerađevina, koje pored osnovnih namirnica mogu biti interesantne tržištu. Pri tome i dalje će se držati prvobitnog pravila da isključivo sarađuju sa lokalnim poljoprivrednim proizvođačima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.