Izvor: RTRS | Srijeda, 28.08.2019.| 13:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raste interesovanje za uzgoj lješnika u Novom Gradu - Opština podstiče ulaganje

U Novom Gradu raste interesovanje za uzgoj lješnika, a trenutno 12 vlasnika ima zasade na ukupno 9,6 hektara, rekao je Srni stručni saradnik u opštinskom Odsjeku za poljoprivredu Dušan Vujanović.

- Oko 80% parcela zasađeno je u protekle četiri godine. Proizvođači su uglavnom koristili sadnice iz sertifikovanih rasadnika - naveo je Vujanović.

On kaže da opština Novi Grad podstiče podizanje zasada voća na najmanje tri dunuma sa 40% iznosa investicije.

Rade Medić, koji uzgaja lješnik u rodnim Bojištima na 10 dunuma, kaže da je zadovoljan prinosom prve berbe i smatra da je uzgoj ove vrste voća isplativ i da ima budućnost.

Medić navodi da je plantažu lješnika zasadio prije tri godine i da najbolji rod očekuje od pete godine. On živi u Kostajnici, a plantažu lješnika je, osim planirane ekonomske koristi, zasadio i zbog zadovoljstva i prilike da boravi u prirodi.

- Zasađeno je 508 sadnica. Zastupljene su četiri sorte - halski džin, istarski dugi, istarski kratki i rimski. Više sorti je potrebno zbog oprašivanja - precizirao je Medić.

On je naveo da je za uspješnu proizvodnju prije sadnje potrebno obaviti analizu zemljišta, dobro pripremiti parcelu, odabrati kvalitetne sadnice i primijeniti sve agrotehničke mjere, uključujući zaštitu od štetočina.

Prema njegovim riječima, lješnik dobro podnosi nisku temperaturu, a tokom ljeta, je potrebno navodnjavanje.

- Zadovoljan sam prvom berbom, prinos je oko 250 kilograma. Važno je da ima roda, tržište neće biti problem - rekao je Medić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.