Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.06.2019.| 13:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za gradnju biogasnih elektrana u BiH potrebno udruživanje stočara - Među preprekama i neinformisanost o subvencijama

Današnju sesiju na temu "Biogasne elektrane – Investiciona prilika za poljoprivrednike" na sajmu ENERGA organizovao je USAID-ov projekat Investiranje u sektor energije, koji proteklih pet godina radi na unaprjeđenju i reformi energetskog sektora u BiH.

U panel diskusiji su učestvovali Nermin Ahmić (Udruženje peradara ZDK), Vedad Pašić (Udruženje prerađivača mlijeka u BiH), Vladimir Usorac (Udruženje mljekara RS) i Tomas Mitschke (GIZ).

Proizvodnja i korištenje biogasa navedeno je kao jedno od mogućih rješenja za stočarske farme, koje imaju problem sa otpadom kao zagađivačem životne sredine.

Kao prednosti pokretanja proizvodnje biogasa na domaćim farmama navedeni su: subvencioniranje proizvodnje električne energije iz biogasa kao dodatni izvor prihoda za poljoprivrednike, obezbjeđivanje toplotne energije, dobijanje prerađenih supstrata koji su visokovrijedno organsko gnojivo, stvaranje novih radnih mjesta, te eliminacija neugodnih mirisa i insekata.

U FBiH je kao ključna prepreka za izgradnju elektrana na biogas navedeno nepostojanje kvote za otkup električne energije iz biogasa, što je otklonjeno u novembru prošle godine i iznosi 1,2 MW, dok u RS ne postoji podjela postrojenja prema instaliranoj snazi, a kvota za otkup energije iz biogasa po subvencioniranim cijenama iznosi 1,7 MW.

Garantovana otkupna cijena u FBiH po novom prijedlogu iznosi od 0,30 – 0,56 KM/kWh dok je u RS za sve elektrane, bez obzira na instalisanu snagu, otkupna subvencionirana cijena 0,2402 KM/kWh. Konstatovano je da je u FBiH najprofitabilnije graditi elektrane od 150 kW, a u RS od 1.000 kW, a trenutno na teritoriji cijele države rade ili su u izgradnji dvije elektrane ovog tipa.

- Današnja diskusija i panel su prije svega pokazali potrebu za udruživanjem stočara, jer ih većina nema dovoljno kapaciteta da se sami mogu upustiti u izgradnju elektrane na biogas koja bi bila isplativa. Identificirane su i glavne prepreke za ulazak stočara i zemljoradnika u projekte elektrana na biogas, kao što su neinformisanost o subvencijama, te neprovođenje zakonskih odredbi koje se odnose na odlaganje otpada – istakao je Fahrudin Kulić, moderator panel diskusije.

Sesiji je prisustvovalo nekoliko zainteresiranih privrednika koji planiraju investiranje u ovu oblast proizvodnje električne energije.

Konferencija ENERGA se završava danas, a osim spomenute sesije, razgovaralo se i o aktuelnim istraživanjima i pravcima razvoja termoenergetike u BiH, zatim potencijalima za primjenu visokoefikasne kogeneracije grijanja i hlađenja u BiH, projektima finansiranja mjera energijske efikasnosti, a predstavljena je i ekološka inovacija nano-feromagnetični fluid filter.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.