Izvor: Agroklub | Petak, 24.05.2019.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Godži bobice mogu da donesu zaradu od 60.000 EUR po hektaru

(Foto: Pixabay / Flavori)
Ljubiša Jovanović iz okoline Niša vlasnik je rasadnika i plantaže Goji Ljuba i sinovi, koja se uspešno bavi proizvodnjom godži bobica, njihovom preradom i prodajom sadnog materijala.

Na ovaj posao se odlučio nakon izlječenja od raka debelog crijeva, a podržali su ga supruga i dva sina. Njihov cilj je da naprave mini fabriku za preradu.

U svom rasadniku i oglednoj plantaži imaju 11 varijateta godžija, a jedini u Evropi imaju crni godži (black goji berry), koji se ubraja u najlekovitije i najprofitabilnije biljke danas.

- Specifična je berba crnih bobica, jer se obavlja pincetom, sa peteljkom, da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije - objašnjava Jovanović.

Godži se može gajiti na zemljištima koja su plodnija, ocjedna i na sunčanim terenima. Uspijeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara.

- Gaji se plantažno i u baštama za lične potrebe. Može da se sadi tokom cijele godine od marta do kasne jeseni. Razmak u redu je metar, a između redova 2,5 m. Za podizanje plantaže potrebni su stubovi i žice (špalir), zalivni sistem kap po kap kao i protivgradna mreža - navodi proizvođač.

Biljka cvijeta od juna do novembra, a sazrijevanje plodova je sukcesivno. Berba se obavlja ručno. Bobice se mogu čuvati zamrznute duže vrijeme. Ukoliko se suše, to se obavlja na suncu u tankom sloju i u sušarama na temperaturi od 40 do 60 stepeni.

Prvi plodovi stižu u godini sadnje, a u drugoj godini po stablu ima oko kilogram ploda. Treće godine se očekuje tri kilograma ploda, a svake sledeće rodnost se utrostručuje.

Sa hektarom od 4.000 sadnica i otkupnom cijenom od 5 EUR po kilogramu, očekivana zarada u trećoj godini je oko 60.000 EUR po hektaru.

Godži bobice se koriste za detoksikaciju organizma, regeneraciju tkiva, podizanje otpornosti cjelokupnog organizma, štite jetru i bubrege, smanjuju mušku neplodnost, pomažu u prevenciji kancerogenih oboljenja, povoljno utiču na cirkulaciju, pozitivno djeluju na snižavanje holesterola i šećera u krvi, blagotvorno dejstvo ispoljavaju na ten i kožu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.