Izvor: RTRS | Ponedjeljak, 08.04.2019.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Semberija sve bogatija zasadima jagoda, poljoprivrednicima dobra zarada

(Foto: ravl/shutterstock.com)
U Semberiji je sve više proizvođača jagode koja se proizvodi i na zatvorenom, ali i otvorenom prostoru. Јagoda iz plastenika već bi krajem naredne sedmice mogla biti na tržištu, a poljoprivrednici očekuju i dobru cijenu za rani rod.

Sorte jagoda "kleri" i "zenga zengana" najzastupljenije su kod semberskih proizvođača, a ova proizvodnja pokazala se kao veoma dobra na ovom području.

Proizvodi se i na otvorenom i zatvorenom prostoru, a cilj je da se rod dobije što ranije kako bi se postigla dobra cijena.

- Јagoda je mnogo je zahtjevna kultura, koja se mora njegovati preko cijele godine, bez obzira što dolazi rano i što berba završava krajem petog ili polovinom šestog mjeseca. Takođe zahtijeva cjelogodišnje navodnjavanje, čišćenje od korova, spremanje za narednu sezonu i obnavaljanje - kaže Mujo Bogaljević, direktor Zemljoradničke zadruge Agrofarmer iz Јanje.

Salko Beganović iz Јanje već petu godinu bavi se proizvodnjom jagode. Kaže da je ova godina za sada dobra, te se nada da u narednom periodu neće biti mnogo padavina koje na otvorenom mogu dovesti do truljenja jagode.

- Od jula počinje sadnja, prije toga proizvodnja rasade. Imamo puno zalijevanja, hranjenja, ali ni te obaveze nisu problem, koliko plasman robe na tržište. Mi bi mogli mnogo više da proizvedemo, da nemamo poteškoće sa otkupom. Najbolje rješenje bi bilo kada bi se našla neka srednja cijena, kako bi osigurali siguran otkup - navodi Beganović.

Sead Sinanović jagodu je zasadio na tri dunuma, a prvo branje očekuje već 10. aprila.Rasad je sam proizveo i svake godine ga obnavlja.

Od proizvodnje jagode može se dobro zaraditi, a vraćanje uloženih sredstava je brže nego kod drugih voćnih vrsta.

Proizvođači se nadaju i dobroj cijeni te očekuju da će ona za ranu jagodu biti od 3 do 5 KM po kilogramu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.