Izvor: eKapija | Srijeda, 03.04.2019.| 14:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Domaći proizvodi od tikve našli put do kupaca - Porodično gazdinstvo Veselčić ima velike planove za domaće tržište

(Foto: YouTube.com)
U naselju Špionica kod Srebernika Nikola Veselčić se na površini od jednog hektara već petnaest godina uspješno bavi uzgojem tikve buče i pravljenjem domaćih tradicionalnih proizvoda od tikve. Svoje proizvode brendirao je pod logom "OPG Veselčić".

Kako kaže, namjera mu je postati prepoznatljiv proizvođač tikvi i proizvoda od tikve za tržište Bosne i Hercegovine, pa i regije.

Da je ovaj posao ozbiljan i odgovoran, govori činjenica da je od porodičnog poljoprivrednog gazdinstva napravio veliki uspjeh koji je moguć samo ako se vrijedno radi tokom cijele godine.

Bogata ponuda proizvoda od tikve

Tikve uzgaja prirodnim načinom i bez upotrebe mineralnih đubriva i pesticida. To daje poseban kvalitet ovim proizvodima, po kakvoći, boji, mirisu i okusu.

U bogatom proizvodnom asortimanu od tikve mogu se jednako naći i slatki i slani proizvodi. To su razne marmelade, sokovi, slatko od tikve, liker, ajvar te namaz od tikve kao i sjemenke.

Svoje proizvode obogatio je i okusima južnog voća, polenovog praha. Ukuse obogaćuju i orasi, te domaća paprika kao i bijeli luk. Sve ove komponente daju poseban okus tradicionalnim proizvodima od tikve.

Veselčić je takođe u sastavni dio proizvodnje uvrstio i liker od tikve. Pravljen je na bazi domaćeg tradicionalnog alkoholnog pića, rakije, ali i proizvod napravljen za dijabetičare. Tu je i namaz od tikve napravljen od pažljivo biranih sirovina. Da bi se obogatio ukus dodatno je u namaz stavio eko uzgojenu ljutu papričicu i bijeli luk. U tragovima se mogu naći začini koji daju savršen ukus ovom proizvodu.

Svoje je proizvode izlagao na brojnim domaćim i regionalnim sajmovima, naročito u susjednim zemljama, Hrvatskoj i Srbiji.

Uskoro i prirodni sapuni

Veselčić planira raditi proizvode od luffe i tikve sudovnjače.

Inače, luffa je tikva koja vuče korijene iz Kine i Indije. Odlično se adaptirala na uslove našeg podneblja. Sadni materijal se može naći u našim poljoprivrednim apotekama, odakle nabavlja sve što je neophodno za poljoprivrednu proizvodnju.

U pitanju je tikva od koje se izrađuju četke, rukavice i pojasevi za masažu, a sve po modernim eko standardima. No Veselčić planira izraditi i sapune od ove tikve i uspješno ih uvrstiti u prodaju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.