NavMenu

Kada plasman pilećih nogica postane ozbiljan biznis - Kako je mladi preduzetnik iz Tešnja napravio revoluciju

Izvor: eKapija Srijeda, 20.03.2019. 09:41
Komentari
Podeli
Koliko znate 23-godišnjaka koji imaju vlastitu firmu? Koliko od njih ima firmu vrijednu više od 50.000 KM i izvozi u Aziju?

Ensar Perčo je 23-godišnji student ekonomije iz Tešnja i vlasnik firme Axis i bavi se otkupom, preradom i izvozom pilećih nogica. Koliko je to zapravo unosan posao, govori i podatak da Axis preradi gotovo 54 tone pilećih nogica mjesečno, i Perčo se ne namjerava zaustaviti na tome. Naprotiv, iako je krenuo nešto drugačijom putanjom i razvio posao na azijskom tržištu, sada se želi proširiti i na našu regiju, kažu iz Fondacije Mozaik.

Vođen glavnim ciljem koji nije maksimizacija dobiti, nego ulaganje u zajednicu, u društvo u cjelini, na tržištu konkurira kao i svaki drugi privrednik, ali s nešto drugačijom misijom.

- Krenuo sam na studij Ekonomije u Sarajevu i vidio sam oglas o poduzetničkom sajmu. Budući da smo mi na fakultetu već učili o poduzetništvu, taj sajam mi je zvučao zanimljivo. Dok sam obilazio štandove, za oko mi je zapela kompanija iz Londona, pa sam im prišao. Na kraju sam proveo dva sata razgovarajući s njihovim predstavnikom koji mi je dao kontakte svojih nadređenih iz Australije. Javio sam se njima i tako se klupko počelo kotrljati. Njima je trebao konsultant na našem području, a meni posao. Nekoliko mjeseci sam proveo slušajući druge konsultante u radu sa strankama preko Skajpa. I onda su mi pružili priliku da ja sam to radim. Tako sam postao konsultant.

Nakon krize u Aziji, kaže, nastala je velika potražnja za pilećim nogicama. Njegovi partneri iz Australije su odlučili iskoristiti tu priliku, a on je vidio prostor za taj posao i na našem području. I onda dolazi Mozaik.

- Bio sam član Omladinske banke Tešanj i tu sam čuo o Mozaiku. Naravno, kao i svaki drugi milenijalac, proguglao sam ih, ko su, šta su i došao do LONCA. I prvo što sam vidio jeste da ljudi postavljaju pitanja poput "Koje ideje zahtijevaju najmanje finansiranja? Šta može uspjeti kod nas? Ovo ima u Njemačkoj, ima li kod nas?…" I ja sam odlučio postaviti pitanje. Onako random. Pitat ću, uključiti notifikacije i vidjeti što će se dogoditi. Bez nekih velikih očekivanja. I napisao sam "Bi li mi iko ovdje htio finansirati biznis ideju u vrijednosti skoro 100.000 KM?".


Na pitanje mu je odgovorio prvo Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik, a onda i Vladimir Marić, tadašnji direktor Inkubatora, zainteresovali su se i pozvali ga na sastanak.

- Kroz nekoliko dana sam se našao sa Zoranom u Mozaiku. Objasnio sam mu ko sam, šta želim, objasnio mu svoju ideju i zašto želim to pokrenuti i on mi je samo rekao: "Mi ćemo ti osigurati novčanu i mentorsku pomoć, ali i ti tu trebaš raditi. Ti to vodiš, to je tvoj posao."

Kaže da želi biti kineski nacionalni heroj po pitanju plasmana pilećih nogica. Ime firme Axis na engleskom znači osovina i karika lanca.

- Cilj je biti onaj koji će voditi to sve, koji će karike spojiti i od njih nešto napraviti - zaključuje Perčo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Energija

Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-Gasa: Pokazalo se da su politika i energetika neodvojivi

Projekat gasifikacije istoka Republike Srpske će promijeniti izgled ovog dijela Srpske. Gasifikacijom Jahorine, Istočnog Sarajeva, Pala i Igrišta stvorićemo uslove za privlačenje većih i snažnijih investitora iz oblasti industrije i prerade. Nakon toga slijede projekti gasifikacije Vlasenice, Han Pijeska, Bratunca, Srebrenice… Ako je 2022. godina bila početak promjena za Sarajevo-Gas, u kojoj je potpuno promijenjena vlasnička

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.