NavMenu

Kako zaraditi od uzgoja koza? - Alpska rasa otporna na lošije klimatske uslove i mnoge bolesti

Izvor: Agromedia Ponedjeljak, 28.01.2019. 14:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ekaterina Belova/shutterstock.com)Ilustracija
Ukoliko se prihvate preporuke struke, odabere odgovarajuća rasa za neko područje, poslušaju savjeti stručnih lica u vezi nege i ishrane, gajenje koza može da bude vrlo unosno.

Upravo te savjete i preporuke je poslušao i prihvatio mladi odgajivač koza iz Bukorovca kod Kragujevca. Sada je ovaj tridesetogodišnjak uspješan odgajivač koza i što je najbitnije od prodaje kozjeg mlijeka sasvim pristojno živi i veoma je zadovoljan svojom zaradom.

Prije 5 godina ovaj mladi farmer je napustio posao u gradu gde je radio kao mašinski inženjer za ne baš veliku platu. Prešao je u Bukorovac, selo udaljeno desetak kilometara od Kragujevca. Kupio je ili uzeo u zakup 4 ha obradive zemlje i počeo da se bavi uzgojem koza. Ključno je to što je prije početka bavljenja kozarstvom tražio stručnu pomoć za realizaciju ovog projekta. I što je takođe vrlo bitno, ove savjete je i prihvatio.

Počeo je sa 6 grla alpske rase koza. Poslušao je savjet kako u izboru rase, tako i u pravljenju objekta za koze i prihvatio preporuke u izboru biljnih kultura koje će sijati, a koje će mu biti najbolje za sastavljanje kvalitetnih obroka za ishranu koza.

Naime, alpska rasa koza je otporna na lošije klimatske uslove, otporna je na mnoge bolesti i prilagođena našem podneblju. To je veoma mliječna rasa- može da daje 5 litara mlijeka dnevno. Kozje mlijeko sadrži puno imunoglobulina koji pozitvno utiču na opšte zdravstveno stanje ljudi. Zato se preporučuje svima, a posebno djeci i rekonvalescentima.

Koze ne traže nikakve posebne uslove

Koza je domaća životinja koja ne traži nikakve posebne uslove u vezi smještaja. Zato je potrebno izgraditi objekat koji će je zaštiti od sunca, kiše i jakih vetrova, i to je sasvim dovoljno. Materijal mogu da budu ili daske, ili cigla, ili bilo šta drugo što je jeftino. Dakle nikakvi skupi materijali. Potrebna površina poda po grlu je 1 m kvadratni. Objekat mora da je bez tavanice, sa dosta svjetla, pod najbolje od cigle, pokrivene tankim slojem betona. Obavezna je prostirka od slame i stalna mogućnost pristupa čistoj pijaćoj vodi.


Ovaj odgajivač je takođe poslušao i savjet da napravi plato za izmuzište na visini od jednog metra od poda, jer koza uvijek više voli da se negdje popne nego da bude na zemlji. Značajno je i to da se pravljenjem ovog nivoa olakšava muža, jer muzač ne treba da se savija, nego sve radnje u vezi muže obavlja u uspravnom položaju.

Ishrana koza se bazira najviše na kvalitetnom sijenu, koncentratu, uz obavezno učešće ovsa (koji ima dosta vitamina E-tokoferola koji pozitivno utiče na plodnost).

Sada ovaj mladi proizvođač ima 30 muznih grla, a lako proda cjelokupnu količinu mlijeka i to ne mljekari nego domaćinstvima - 120 din po litru. Prihvatio je i predlog da proizvodi i kozji sir, jer će tako ostvariti i dodatnu zaradu.

Sva grla su umatičena i imaju potvrdu o porijeklu - pedigre. To ovom mladom uzgajivaču omogućava da dobije subvencije od države, i to 7.000 din po umatičenoj kozi, što je bitna stavka da se ekonomičnost u proizvodnji kozjeg mlijeka poveća, a to je i krajnji cilj svake djelatnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.