NavMenu

Biljka lucerka pusto tlo pretvara u plodnu zemlju - Najveći kupci arapske zemlje i Kina

Izvor: Agroklub Petak, 25.01.2019. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: Jozsef Koller/Unsplash)
Mnogi stručnjaci za održivo upravljanje zemljištem vjeruju da će lucerka odigrati glavnu ulogu u postizanju dovoljnih količina proizvedene hrane za brzorastuće stanovništvo.

Lucerka (Medicago sativa L.) je višegodišnja biljka iz porodice mahunarki. Visoku vrijednost ove biljke prepoznale su prve civilizacije, poput starih Grka i Rimljana. Već tada ova mahunarka je imala izuzetan značaj kao izvor prirodnog proteina. U XV vijeku inicira se program selekcije i hibridizacije pod vođstvom germanskih botaničara. Ciljevi programa su bili stvaranje tolerantnosti biljke na hladnoću, sušu i tada razvijene bolesti. Ubrzo se povećao interes raznih institucija, naučnika i poljoprivrednika širom Evrope za tada obećavajuću krmnu kulturu.

Lucerka se brzo proširila i na druge dijelove svijeta, a proces oplemenjivanja, poboljšavanja pojedinih faktora i danas se nastavlja. Danas, postoji čitava lepeza varijacija kod odabira sorti lucerke poput otpornosti na bolesti, hladnoću i žegu, prema cilju eksploatacije (npr. seno), visini krune, prinosu i sl.

Krma lucerke se obično koristi u prehrani mliječnih krava u razdoblju laktacije, jer je izvrstan i cjenovno pristupačan izvor kvalitetnih proteina, minerala i energije. Osim navedenog, istovremeno osigurava potrebna vlakna, čime se poboljšava probavljivost hrane. Međutim, sve navedeno zavisi od kvaliteta spremljene krme.

Klima, zemljište, uslovi zemljišta, izbor sorte, agrotehnika, kvalitet košnje i spremanja, sadržaj vlage, uslovi skladištenja i sl. direktno utiču na kvalitet. Odstupanja od normativnog kvaliteta mogu negativno uticati na preciznu formulaciju ishrane životinja.

Proizvodnja mlijeka u pustinji

Bliski istok preuzima sve veći udio globalne proizvodnje mlijeka uprkos nepovoljnim uslovima. Klima i oskudna zemljišta arapskih zemalja, na prvi pogled nikako ne obećavaju mogućnost proizvodnje prehrambenih proizvoda. Međutim, posljednjih godina pomoću međunarodnih investicija i savremenih znanja, pustinje se pretvaraju u plodna zemljišta i to pomoću jedinstvene biljke lucerke.

Zahvaljujući dubokom korijenu i tolerantnosti na stresne uslove, lucerka se uspješno uzgaja u pustinjama. Jeftino zemljište omogućava velike investicije, poput preciznog navodnjavanja, izgradnje infrastrukture, te plaćanje usluga vrsnih stručnjaka. To stavlja arapske zemlje u sam vrh proizvođača lucerke na globalnim nivoima.

Mnogi stručnjaci za održivo upravljanje zemljištem vjeruju da će upravo ova biljka odigrati glavnu ulogu u postizanju dovoljnih količina proizvedene hrane za brzorastuće stanovništvo. Arapski agro holdinzi, takođe, investiraju u plodno zemljište istočne Evrope, gdje uglavnom organizuju proizvodnju dehidrirane lucerke, koja se izvozi za potrebe mliječnih farmi u arapskim zemljama. Naravno, sa dobrim agroekološkim uslovima, podneblje zemalja istočne Evrope daje visoke prinose zadovoljavajućeg kvaliteta. Zahvaljujući uvozu, efikasna proizvodnja mlijeka se odvija i u pustinji.

"Zeleno zlato" sutrašnjice

Jedan od većih takmičara na globalnom tržištu proizvodnje i izvoza lucerke je i Južnoafrička Republika. Uzgoj se organizuje na siromašnijima zemljištima, gdje se nakon pet do 10 godina intenzivnog korišćenja u uzgoj stavljaju nove kulture, poput niskih žitarica. To je dug proces koji iziskuje savremena znanja i skupe tehnologije. Velikim dijelom pristup pretvaranja pustinjskog zemljišta se odvija posredstvom internacionalnih ulagača. Velike agrarne organizacije upravljaju zemljišnom bankom sa nekoliko hiljada hektara oskudnog zemljišta, na kojima je često isplaniran uzgoj visokovrednih poljoprivrednih kultura.

Lucerka je prva kultura koju će koristiti kako bi obogatili zemljište organskom materijom. U toj razvijenoj afričkoj zemlji ova mahunarka ima veliki ekonomski značaj. Pusta zemljišta pretvaraju u plodna, a izvoz dehidriranih proizvoda dođe kao dodatni prihod. Izvoz i cijena su određeni međunarodnim tržištima zasnovanim na ponudi i potražnji. Najveći kupci su arapske zemlje, a u posljednje vrijeme i Kina.

U argentinskoj pokrajini Rio Negro, kompanija AM Holding sa sjedištem u Londonu, koristi lucerku u kombinaciji s intenzivnom pašom merino ovaca u svrhu stvaranja plodnog zemljišta. Dokazano je da lucerka dodatno doprinosi prinosu vune kod ovaca. Sopstvenih 4.000 hektara zemljišta u Argentini, AM Holding već koristi za proizvodnju orašastih plodova, dok je preostalih hiljadu u procesu pripreme. U voćnjaku koriste "živi malč" ove vrijedne leguminoze, kao zeleni pokrov između stabala. Tim sistemom zemljište neprestano obogaćuju azotom i povećavaju organsku masu u zemljištu. Cijela proizvodnja se odvija prema ekološkim principima. Rukovodilac projekta za Argentinu AM Holdinga, Piere Enting naglašava da je lucerka kultura koja je doslovno nezamijenjiva u njihovom poslovanju.

Klimatske promjene traže nove pristupe ka upravljanju zemljištem. "Golo" ratarenje, korišćenje totalnih herbicida u voćnjacima trebalo bi da je stvar prošlosti. Kako ne postoji standardizovana praksa u poljoprivredi, poljoprivrednici moraju pristupati svojim poljima sa većim oprezom nego ikad prije. Inovativna gazdinstva traže nove načine prema održivom uzgoju biljnih kultura. Upravo spoj tradicionalnih kultura, poput lucerke i aktuelnih dostignuća u nauci i tehnologiji dokazuje da se čak i pustinja može pretvoriti u plodno tlo.

Velike farme traže velike količine krme

Razvojem industrijskih poljoprivrednih praksi lucerka je dobila posebno mjesto na mnogim poljima. Proizvodnja mlijeka se sve manje organizuje na malim porodičnim gazdinstvima, a sve više na velikim ekonomijama, koje traže veliku količinu kvalitetne krme. Moderne farme sa nekoliko hiljada krava u laktaciji često nisu u mogućnosti da proizvedu dovoljne količine hrane na svojim poljima. Industrijska gazdinstva se okreću nabavci sirovine od različitih izvora. Često, lucerka se uzgaja i prerađuje u dehidriranu krmu na jednom kontinentu, a potom se brodovima prevozi do velikih mliječnih farmi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.