NavMenu

Puni rod nakon 10 godina - Uzgoj lješnika lako prerasta iz hobija u biznis

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 28.11.2018. 14:45
Komentari
Podeli
(Foto: Valentyn Volkov/shutterstock.com)
Kada je prije osam godina magistar saobraćaja Aleksandar Jeftić iz Prijedora posadio prve zasade lješnika, bio je srećan što je pronašao hobi u prirodi, a sada je zadovoljan jer je hobi prerastao u biznis, koji porodici donosi dodatna primanja.

Aleksandar ima troje djece, koja zajedno sa suprugom dosta vremena provode na plantažama.

- Oduvijek sam maštao da imam plantažu pod vedrim nebom i da radim nešto u prirodi što mi pričinjava zadovoljstvo. Počelo je skromno, a sada imam ozbiljan zasad lješnika i oraha - priča Aleksandar.

Koštunjave plodove uzgaja na 15 dunuma rodne zemlje u prijedorskim selima Malo Palančište, pod planinom Kozarom i Gaćani, nedaleko od rijeke Sane.

- Kada sam počinjao, u cijelom gradu je bio neznatan broj proizvođača lješnika. Danas je to mnogo drugačije, broj plantaža se znatno povećao i pružaju se na oko 150 dunuma zemljišta, s tendencijom daljeg širenja - priča Aleksandar.

Kaže i da je uzgoj ovih biljaka zahtjevan posao, ali i da je zarada dobra.

- Često čujemo da lješnika nema mnogo na našem području, da ne zahtijevaju mnogo rada, da se hemijska zaštita koristi minimalno ili nimalo, što nije tačno - priča Jeftić.

On kaže da je lješnik neophodno hemijski tretirati pet puta godišnje. Prvi ozbiljniji rod dolazi tek nakon pete godine, a puni od 10 do 12 godine od sadnje. Slično je i sa orahom.

- Neophodno je uložiti mnogo truda i rada, iako tako možda na prvu ne izgleda - kaže ovaj Prijedorčanin, koji je zaposlen u Gradskoj upravi.

Aleksandar i njegova porodica, osim mnogo truda i vremena, morali su uložiti i u mehanizaciju, sistem za navodnjavanje, duvaljku, krcalicu i drugu opremu.


Sve to nije bila prepreka da Aleksandar sam napravi neke mašine, kao što je mašina za krckanje lješnika i oraha.

- Mašina za krckanje lješnika i oraha za jedan sat može skrckati 20 kilograma plodova. Od tri kilograma lješnika u ljusci dobije se kilogram očišćenog i spremnog za prodaju - kaže Aleksandar.

Ove godine rod lješnika u ljusci iznosi 350 kilograma, a orasi su u šestoj godini i tek počinju rađati, pa je njihov ovogodišnji rod iznosio 100 kilograma u ljusci.

Plodove svog rada ove jeseni Aleksandar je vrijedno prikupio i plasirao na tržište.

- Svi koji su probali kažu da je kvalitet oraha i lješnika odličan i vraćaju se po nove ture - kaže Aleksandar, dodajući da očekuje da se njegov višegodišnji trud sada i naplati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.