Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 26.11.2018.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ljekovite biljke Hercegovine - Petar Mihić iz Ljubinja jedan od rijetkih koji uzgaja slatki pelin

Ilustracija
Ljubinjac Petar Mihić među prvima je u Bosni i Hercegovini krenuo u proizvodnju slatkog pelina. Prije četiri godine, kada je Hercegovinu uveliko bila zahvatila smiljomanija, on se odlučio za biljku čija su ljekovita svojstva od davnina poznata.

Plodno hercegovačko tlo, osim za bavljenje vinogradarstvom, pogodno je i za uzgoj ljekovitog bilja. Upravo na to, računao je Petar Mihić, kada je krenuo u svoju priču sa slatkim pelinom, biljkom koja je na ovim prostorima poznata i pod nazivom bejturan, prenosi Hercegovinapress.

- Za slatki pelin sam se odlučio jer su svi krenuli sa uzgojem smilja, a ja sam tražio biljke koje drugi nisu sadili. Ove godina sam zasadio 3 dunuma porodične zemlje u Ljubinju. Ulaganja nisu velika s obzirom na to da imam svoje sjeme, zemlju i sve radimo sami, porodica i ja - počinje priču Petar Mihić.

Prodaje uglavnom male količine, narudžbine stižu preko interneta

Od zasađenih tri dunuma dobio je oko 100 kg suve mase. Ne uspije sve prodati, jer je problem što nema organizovanog otkupa, pa je prinunuđen da sam traži tržište, a to se uglavnom svodi na prodaju malih količina.

- Prodaja većinom ide u malim količinama, po 100g, ljudi naručuju uglavnom preko interneta. Trenutno pravim i tinkture i cvjetni prah od slatkog pelina. Tinkture u suštini predstavljaju tečne ekstrakte biljaka. Samo 20 kapi tinkture jednake su, čak jače od cijele šolje čaja. Tinkture koje se proizvode u domaćoj radinosti boljeg su kvaliteta od onih komercijalnih - objašnjava Mihić.

Slatki pelin je, kaže, zahtjevna biljka koja traži dosta rada.

- Ima posla, svaki dan pomalo. Slatkom pelinu treba obezbijediti dovoljno vode, proizvodnja je organska i nema nikakvog prskanja hemikalijama, treba redovno travu čupati - priča Petar.

Slatki pelin u borbi protiv raka?

Slatki pelin je specifična biljka koja može da dosegne visinu od dva metra. Ima glavičaste mirisne cvjetove svijetlo-žute boje. Plod su joj sjemenke koje su izrazito sitne, a od davnina su poznata ljekovita svojstva ove biljke. Artemisin koji je sastavni dio slatkog pelina koristi se kao sredstvo za liječenje malarije što je istaknuto u brojnim medicinskim publikacijama.

Sve se češće mogu naći i informacije da je slatki pelin lijek protiv raka. Obično se takvi članci pozivaju na istraživanja jednog kalifornijskog instituta za rak koja su pokazala da artemisinin može za otprilike 16 sati uništiti 98% stanica raka dojke. U tom slučaju, slatki pelin treba koristiti zajedno sa željezom, jer sama biljka uspije uništiti samo oko 28% stanica raka. Slatki pelin kao lijek od raka još nije dovoljno testiran i službeno odobren kod liječenja ljudi.

Uzgaja i drugo ljekovito bilje

Petar od uzgoja slatkog pelina ne odustaje, već pravi planove za naredni period. Proizvodnju će nastaviti u istim količinama, a u pripremi ima još par proizvoda na bazi pelina. Osim ove biljke ima zasađene i manje količine nevena, ruzmarina i bosiljka.

- Ove godine sam pravio ulje i kremu za sunčanje od njih, a u tom smjeru ću nastaviti i naredne godine. Tinkture još pravim od svih biljaka koje rastu u Hercegovini – kadulje, hajdučke trave, ive, koprive, kantariona, nane, smilja, konopljike, vrijeska, gloga, majčine dušice - zaključuje Petar, a prenosi Hercegovinapress.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.