Izvor: Klix | Utorak, 17.07.2018.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U stambenom sektoru u BiH moguće uštedjeti oko 45% energije - Investicije isplative za dvije godine

(Foto: nikkytok/shutterstock.com)
Prema najnovijim dostupnim podacima, gotovo 20% bruto domaćeg proizvoda BiH troši se na energiju, a što je tri puta više nego u SAD i EU. Istovremeno, povećanje cijena električne energije i gasa u BiH dovodi čak i do povećanja cijene energenata za potrošače. Građani BiH bi mogli donekle reducirati te troškove smanjenjem potrošnje mjerama energijske efikasnosti.

Energijska efikasnost (EE) je najisplativiji način za štednju energije i novca, smanjenje emisije stakleničkih gasova, ponajprije CO2, te smanjenje negativnih uticaja na okoliš. Implementacija mjera energijske efikasnosti štedi novac krajnjih korisnika, koji ta sredstava mogu iskoristiti u druge svrhe. Također, energijska sigurnost se povećava jer se ukupna potreba za energijom smanjuje.

Bosna i Hercegovina je jedna od energijski najneefikasnijih zemalja u Jugoistočnoj Evropi. Najneophodnije je provoditi mjere energijske efikasnosti u stambenom sektoru, jer upravo ovaj sektor predstavlja najveći potencijal za uštedu energije i novca. U ukupnom energijskom miksu, stambeni sektor zauzima više od 60% u potrošnji energije, posebno posljednjih 20 godina. Stambene zgrade su mahom zastarjele, sistemi grijanja i hlađenja dotrajali, te nije zastupljena izolacija na objektima.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz podršku Evropske unije (EU), Federalnog ministarstva finansija Austrije (BMF) i Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), te u saradnji sa Sekretarijatom energetske zajednice (ECS) provodi program GEFF za Zapadni Balkan. Kroz ovaj program su osigurana sredstva za ulaganja u domenu zelene ekonomije u stambeni sektor, kao i za kompanije koje kroz svoje proizvode i usluge omogućavaju energijsku efikasnost i obnovljive izvore energije za domaćinstva.

- Istraživanja pokazuju da je potencijal za energijsku efikasnost u BiH ogroman. Nedavno provedena studija pokazuje da se samo u stambenom sektoru može uštedjeti oko 45% energije koja se koristi za zagrijavanje stanova. EBRD uložila je do sada oko 300 mil EUR u oblast energijske efikasnosti u BiH. Dosta toga je učinjeno, ali pred nama je još dosta posla - kazao je Jan Braun, šef Ureda EBRD u BiH.

(Foto: brizmaker/shutterstock.com)
Bojana Lalović jedna je od prvih korisnika programa GEFF u BiH. Bojana živi sa suprugom i 10-godišnjom kćerkom u kući od 140 m2 izgrađenoj prije 10 godina. Prije apliciranja za GEFF kredit, porodica Lalović je kao ogrjev za svoj dom koristila drvo i ugalj. Prošle zime su odlučili zamijeniti ga novim bojlerom na biomasu, koji uključuje bojler za vodu i priključen je na sistem centralnog grijanja unutar kuće. Novi bojler na pelet je u značajnoj mjeri energijski efikasniji od prethodnog sistema grijanja.

Porodica je uložila 2.660 KM u novi sistem grijanja te dobila podsticaj od oko 392 KM. Kao rezultat, očekuje se smanjenje potrošnje energije od oko 1,06 MWh godišnje, uz smanjenje emisije CO2 od gotovo pola tone godišnje. Porodica će investiciju moći otplatiti kroz uštedu troškova za potrošnju energije za dvije godine, generišući pri tome i dodatni prihod za domaćinstvo u narednim godinama.

- Veoma smo zadovoljni novom tehnologijom. Naš dom je topliji i udobniji. Ostvarujemo i značajne uštede i do 30% godišnje. Sistem zahtijeva mnogo manje vremena za održavanje i upotrebu - kazala je Bojana Lalović.

EBRD je, u sklopu GEFF programa, obezbijedila ukupno 22 mil EUR kredita za Unicredit Banku Mostar, Unicredit Banku Banjaluka, Sparkasse Banku i MKF Partner. Banke i mikrokreditna organizacija ta sredstva koriste za dalje kreditiranje ulaganja građana u projekte energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE