NavMenu

Zeleni hit na svjetskim berzama - Avokado je novo zlato

Izvor: Nezavisne novine Petak, 25.05.2018. 08:46
Komentari
Podeli
Želite pametno da uložite u dionicu koja će vam vratiti višestruko? Uložite u avokado. Vjerovali ili ne, avokado je novo zlato. Barem tako tvrde berzanski analitičari kada su u pitanju dionice kompanije Calavo Growers, koje danas koštaju 97 USD. Godinu ranije vrijedjele su 42% manje.

I njih je iznenadio stabilan rast vrijednosti kompanije koja prodaje avokado, omiljeno voće milenijalaca koje odnedavno osvaja veliko kinesko tržište, a sve zahvaljujući Instagramu. Naime, tost s avokadom omiljeni je doručak influensera.

- Calavo je lider na tržištu avokada, ima snažan profit i povrat investicije. Riječ je o zelenom zlatu na berzama - tvrdi analitičar Hauard Lindzon za Market Watch.

Sjedište kompanije Calavo Growers je u sunčanoj Kaliforniji.

Kompanija je prvo trebalo da bude tek distributer za avokado, ali okrenula se vlastitoj proizvodnji i pod svojim imenom prodaje avokado uzgojen u Kaliforniji i Meksiku. Njihov gvakamole umak jedan je od najpoznatijih na svijetu.

Iako je osnovana 1924. godine, najveći rast prihoda bilježi zadnjih pet godina. Prema zadnjem finansijskom izvještaju u prvom ovogodišnjem kvartalu zaradili su 248 mil USD, i to najviše od prodaje svježih proizvoda, tačnije svježih avokada.

Kompanija je pokazala veliku stabilnost prilikom prošlogodišnjih kalifornijskih požara i uragana Harvi, koji je uništio većinu roda avokada. Calavo je to riješio tako što su jednostavno otkupili više avokada iz Meksika i Čilea.


Direktor Li Kol naglašava kako je budućnost kompanije svijetla.

- Potražnja je sve veća, očekujemo da ćemo ove godine prodaju veću 20%. Konzumacija avokada je u porastu, u SAD i u inostranstvu, a mi smo spremni da zadovoljimo sve potrebe kupaca - tvrdi Kol.

Očekuje se da će dionica avokada ostati stabilna idućih deset godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.