Izvor: eKapija | Četvrtak, 08.03.2018.| 11:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Brend iz Drvara želi i Evropa - Porodica Sabljić priprema proizvode Budi zdrav k'o dren za tržišta van BiH

Životi ljudi na području Drvara usko se vezuju za drenjine i proizvode nastale preradom te voćke. Takav je slučaj i sa porodicom Sabljić koja pod brendom Budi zdrav k'o dren proizvodi razne delikatese od drenjina - rakiju drenju, liker, pekmez, bistri sok... Još ako se spoje ljubav prema rodnom kraju i preduzetnički duh, kako je to uradila Jovanka Sabljić koja vodi cijeli posao, nastaju projekti i priče vrijedni pažnje.

Osnivač brenda Budi zdrav k'o dren Jovanka Sabljić kaže da su ona i njena porodica počeli praviti proizvode od drenjina po povratku u rodni Drvar 2001. godine. U početku je to bilo za vlastite potrebe i poneko sajamsko učešće, da bi kasnije sve preraslo u prilično ozbiljan biznis.

- Jako sam vezana za svoj dom i svoju porodicu. Oni su moj tim. U početku smo "svi radili sve", ali ja to zovem procesom upoznavanja proizvodnje, dok danas svako obavlja onaj posao koji najbolje zna. Kao projekt menadžeru mnogo mi je bitna priprema i odgovornost, uključena sam u svaki dio procesa jer ništa ne prepuštam slučaju – kaže Sabljić za eKapiju.

Od 2014. godine djeluju u okviru neprofitnog udruženja Budi zdrav k'o dren, a u posao su, dodaje ona, uključeni i članovi te kooperative.

- Nedostatak sredstava za unapređenje domaćih proizvođača, nedostatak znanja iz određenih oblasti, manjak plasmana za domaće proizvođaće, ali i moj preduzetnički duh, prije svega, samo su neki od motiva za osnivanje kooperative Budi zdrav k'o dren, te pokretanje istoimenog projekta.

Porodica Sabljić na području Drvara u svom vlasništvu ima stabla drenjina koja su stara i više od 200 godina. Riječ je, kažu, o samonikloj biljci, divljem plodu koji raste na pomalo nepristupačnim mjestima.

Dodatne količine otkupljuju od kooperanata, a naša sagovornica navodi da je u Drvaru sve više manjih plantaža drenjina.

Krčenje puta do EU fondova

Jovanka Sabljić kaže da je od starta imala jedan cilj - proširiti brend Budi zdrav k'o dren van granica BiH, za šta su prošle godine stvoreni preduslovi.

U tome su joj, ističe, odskočna daska bili njen preduzetnički duh i iskustvo u pisanju projekata. Sabljić se već nekoliko godina profesionalno bavi pisanjem i implementacijom projekta koji se finansiraju iz EU fondova, a veliki uspjeh sa brendom Budi zdrav k'o dren je postignut kroz projekat Katana.

- Riječ je o projektu koji finansira Evropska komisija kroz program Horizon 2020. U prvom ciklusu takmičenja od prihvaćenih 506 ideja iz Evrope izabrani smo putem peer to peer evaluacije gdje smo došli do 16. pozicije od najboljih 100 ideja. Nakon toga, u drugom ciklusu, naše takmičenje se nastavilo kroz Reward Katana Corwdfunding Platformu koja je trajala tri mjeseca. Na platformi su učestvovale 54 kampanje iz Evrope. U finalnom dijelu takmičenja od 54 kompanije mi smo 26. po iznosu prikupljenog novca - kaže Sabljić.

Prvih 10, dodaje Sabljić, dobilo je direktnu novčanu podršku od Evropske komisije u iznosu od 100.000 EUR, kao i prikupljeni novac. Brend Budi zdrav k'o dren nije ušao u prvih 10, ali je postignut zadani cilj, tj. prikupljeno je 12.000 EUR koje je bilo potrebno za dalje širenje.

Ističe i da od nedavno učestvuju u još jednom projektu EU - Bond projekat, gdje su izbarani kao krajnji korisnici iz BiH.

- Projekat će nam omogućiti studijska putovanja koja imaju za cilj da se domaći proizvođači iz Evrope i njihova poslovna mreža podigne na veći nivo.

Kvalitetom do evropskog tržišta


Vlasnica brenda Budi zdrav k'o dren kaže da je Evropa prepoznala autohton, zdrav i tradicionalan proizvod, koji je njima manje poznat, i da je to ono što im daje prednost u jakoj konkurenciji za EU fondove.

- Istraživanje tržišta van granica BiH je za mene bio jedan od većih izazova i velik uspjeh, jer su baš u Evropi drenjine prepoznate kao nešto novo, neistraženo i jako zanimljivo. Želimo zadržati kvalitet i zauzeti važno mjesto van BiH - kaže Sabljić.

Jovanka Sabljić
Dodaje da su tradicija i kvalitet sirovine glavne prednosti proizvoda koje nastaju pod ovim brendom. U domu porodice Sabljić pravi se rakija drenja, liker, kuvani i mućeni pekmez, kompot, sušene drenjine, imber i bistri sok od drenjina.

- Izabrana sirovina i način pripreme ih čini posebnim i kvalitetnim. Ručno pasiranje drenjina čije je stablo staro preko 200 godina daje najfiniju teksturu pekmeza od drenjina. Drvar je zdrava sredina bez zagađivača, bogata šumom, pitkom vodom, povoljnim klimatsko/edafskim uslovima sto daje optimalne uslove za rast drena u prirodi.

Proizvodnju, kaža naša sagovronica, šire iz godine u godinu, pa je tokom sezone u 2017. prerađeno sedam tona drenjina. Dodaje da je prošla godina, inače, za njih bila najuspješnija, jer su tada dobili rezultate za sav uloženi rad i trud.

Gdje kupiti proizvode

Proizvodi Budi zdrav k'o dren se prodaju po principu B2C (Business-To-Customer), a dostupni su širom BiH preko vebšopa na platofrimi farmer.ba.

- Dovoljna su dva klika i proizvodi su na vašoj kućnoj adresi u roku od 24 sata. Sve informacije o proizvodima možete pročitati na vebšopu i na našim društvenim mrežama. Takođe, naše proizvode možete konzumirati u drugim oblicima poput New York palačinki sa pekmezom od drenjina koje možete probati u restoranu Rotkvica u Banjaluci.

Jovanka Sabljić se sa svojom porodicom svakodnevno priprema za trenutno najveći izazov, a to je plasman proizvoda na tržište EU. Kaže da na tom polju očekuju pomake u ovoj godini.

- U narednom periodu planiramo implementaciju Katana projekta koji se odnosi na unapređenje proizvoda od drenjina kako bi se naši proizvodi našli na evropskom tržištu. Fokusiraćemo se i na edukativne radionice koje će se održati u ovoj godini, te studijsko putovanje u okviru Bond projekta.

Vedrana Džudža


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.